Az MSZP-re jelenleg a lakosság 23, a Fideszre a választók 32 százaléka voksolna - a Gallup októberi felmérése szerint. A szocialisták támogatottsága mélyponton van a fővárosban. Megállapította azt is a kutatóintézet, hogy minden korábbinál többen - a megkérdezettek 62 százaléka - ítéli meg úgy, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rosszul látja el a feladatát.

Kilenc százalékkal többen szavaznának a Fideszre, mint a szocialistákra a Gallup októberi felmérése szerint, ha most lennének a választások. A teljes lakosság 23 százaléka szavazna a szocialistákra, 32 százaléka pedig a Fideszre voksolna. Az MDF és az SZDSZ tartósan 2-3 százalékos támogatással rendelkezik, miközben a megkérdezettek 19 százaléka nem menne el szavazni.

A kutatásból kiderült az is, hogy a kisvárosokban nagyon alacsony a szocialisták támogatottsága, de az elmúlt hetek politikai válsága és az önkormányzati kampány leginkább a fővárosban apasztotta a szocialista bázist. Budapesten minden korábbinál - az országos 23 százaléknál is egy százalékkal - alacsonyabb szocialista támogatottságot mért a Gallup októberben.

Megállapította azt is a Gallup, hogy minden korábbinál többen - a megkérdezettek 62 százaléka - ítéli meg úgy, hogy a miniszterelnök rosszul látja el a feladatát, és csak a megkérdezettek 24 százaléka látja úgy, hogy inkább jól végzi a munkáját. A MSZP jelenlegi szavazókörének is csak 71 százaléka van meggyőződve arról, hogy a miniszterelnök inkább jól dolgozik, míg 18 százalék szerint inkább rosszul látja el feladatát, 11 százalékuk pedig nem tudja vagy nem akarja ezt megítélni.

1001 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg a Gallup, október 8. és 12. között, az ország 64 településén. A hiba nagysága így - a cég közlése szerint - kisebb, mint +/- 3,1 százalék.