Elnézést kért a TV2 vezetősége azért, ahogyan a Mokka című reggeli műsorukban foglalkoztak az olaszliszkai lincseléssel. Az Európai Roma Jogok Központja csütörtökön kifogásolta, hogy a magyar médiában az eset kapcsán a romákkal szembeni gyűlöletet szították, a szervezet a TV2-t és a Magyar Nemzetet bírálta név szerint. A napilap nem reagált egyelőre a bírálatra.

Megengedhetetlennek tartja a TV2 vezetése, hogy a Mokka című reggeli műsoruk szerkesztői és műsorvezetői az olaszliszkai tragikus esetről úgy készítettek interjúkat, mintha etnikai kérdésről lenne szó - mondta az [origo]-nak a csatorna kreatív igazgatója, Barna György. Elmondása szerint az európai roma jogi szervezet kritikája megalapozott, hiszen a két műsorvezető, Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő, valamint a műsor főszerkesztője, Szörényi Péter valóban körültekintés nélkül járt el a tragédia bemutatása során. Az Európai Roma Jogok Központja csütörtökön kifogásolta azt, ahogyan egyes magyar lapok és tévécsatornák bemutatták az olaszliszkai lincselést.

A jogvédők közleménye szerint ugyanis a média egy része általánosságban a romákat tette felelőssé a történtekért, és szították a romákkal szembeni gyűlöletet. A szervezet a TV2-t és a Magyar Nemzetet bírálta név szerint. "Nem tudom nem megtörténtté tenni, most már csak elnézést kérhetek mindenkitől, akit megsértett vagy megtévesztett a műsor" - mondta a kreatív igazgató, aki hozzátette: a csatorna továbbra is kiáll az esélyegyenlőségért. Szerinte a TV2 műsorai eddig sokat tettek a romákat sújtó előítéletek ellen.

A Mokka több adásában is foglalkozott az olaszliszkai esettel, így egyik reggel Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetőjét faggatták a történtekről. Egy kriminálpszichológus pedig arról beszélt a műsorban, hogy a romák "különösen érzékenyek" gyerekeikre, ezzel is magyarázható, hogy a helyi cigányok olyan felbőszülten támadtak az autósra.

A cigányok "másfajta elintézési módja"

Az Európai Roma Jogok Központja - és a kereskedelmi adó kreatív igazgatójának közlése szerint magyar roma szervezetek és a Roma Sajtóközpont is - alapvetően a Horváth Aladárral készített interjút kifogásolták. Az interjúban az egyik műsorvezető, Csiszár Jenő bevezetésként idézett egy véleményt, amely szerint az olaszliszkai eset nem roma kérdés, majd azzal fordult Horváth Aladárhoz: "hanem mi?". Amikor a roma szervezet vezetője úgy vélte, hogy most inkább a gyász ideje van, és nem szabad egymásba csúsztatni a bűnözés kérdését a cigányokkal, mert a kettőnek nincs köze egymáshoz, Jakupcsek Gabriella kijelentette: "Én ebben vitatkoznék...". A műsorban a műsorvezetők felvetették azt is, hogy "normális" esetben az embernek inkább örülnie kell, hogy a gyereke nem sérült meg, míg a romák esetében egy "nagyon másfajta elintézési módról" van szó.

Az [origo]-nak Horváth Aladár elmondta: drámainak tartja, ahogy a romákkal kapcsolatban a magyar mértékadó média felé utat talált egyfajta szélsőjobboldali megközelítés, amely szerint a cigány közösségek általában felelősek egyes cigány emberek vétkéért. Horváth szerint a médiát uraló hírverseny és nézőszámnövelés miatt más sajtóorgánumok is összemostak az olaszliszkai történettel más erőszakos bűncselekményeket, azt a hatást keltve, mintha minden erőszakos bűncslekményért a romák lennének felelősek. Kiemelte ugyanakkor a TV2 Megasztár című műsorát, amely szerinte egy integrációs lépcsőfok volt a cigány közösségnek az elfogadtatásuk felé. "Ez a mostani eset éppen ezt rombolja le, léptünk egyet előre, most legalább annyit vissza" - tette hozzá.

A Magyar Nemzet nem kért elnézést

Az európai roma jogi szervezet kiemelten elítélte Bayer Zsolt olaszliszkai esetről írt publicisztikáját is, amely a Magyar Nemzet keddi számában jelent meg. A napilap címlapján az szerepelt: "Cigányok lincseltek Olaszliszkán". Bayer Zsolt publicisztikájában többek között azt írta: "Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba."

A publicista írása szerint az is jó, ha "indulás előtt beszerzünk egy lőfegyvert". Ilyen esetre azt tanácsolta, ha elütünk egy gyereket, "álljunk meg", "s ha gyülekezni kezdenek körülöttünk az állatok, használjuk bátran a fegyverünket". Az [origo] szerette volna megkérdezni az írásról, illetve az ERRC bírálatáról a Magyar Nemzet szerkesztőit is, de annak ellenére, hogy választ ígértek, végül erre nem kerítettek sort.

Gergely Zsófia