Mégis beszélt a pártelnökségről Gyurcsány

2006.10.21. 11:34

Tisztújítás lesz és új alapszabály az MSZP-ben, nem szivárogtatják ki az előzetes terveket és kevesebbet foglalkoznak a Fidesszel - erről döntöttek a párt küldöttei a szombati MSZP-kongresszuson. Gyurcsány nyílt hatalmi küzdelemről beszélt és kitért pártelnöki ambícióira is, pedig az előzetes hivatalos közlések szerint ez nem volt betervezve a kongresszus programjába. Megemlékeztek '56-ról is.

"Nyílt hatalmi küzdelem zajlik" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán mondott beszédében, ahol azzal vádolta az ellenzéket, hogy megkérdőjelezi a demokratikus politikai berendezkedést, a kormány legitimitását és a kormányt adó parlamentét. "Ami zajlik, az a rendszerváltás alatt létrejött nagy politikai kompromisszum megkérdőjelezése" - állította Gyurcsány.

"A történelem fintora, hogy mindezt annak a baloldalnak kell megvédenie, amely ellen gyakran az a vád, hogy demokratikus meggyőződésében nem elég őszinte" - fogalmazott a politikus. "Most demokraták és radikálisok között folyik a küzdelem, nem jobboldal és baloldal között. És most először ehhez egy nagy parlamenti párt ad muníciót" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány a Kossuth téri tüntetésekről is beszélt a kongresszuson. "Én nem keverem össze a Kossuth téren tüntető százakat vagy ezreket a magyar néppel. (...) Nem szeretnék olyan országban élni, ahol a politikai viták végére a rendőrség teszi a pontot. Amit látok a Kossuth téren, nem az ízlésem szerint való. De ez nem lehet jogalap a tüntetők korlátozására" - mondta Gyurcsány.

Orbán Viktorra célozva pedig arról beszélt, csak egy ember van az országban, aki tökéletes, legalábbis annak tartja magát, majd megjegyezte: saját magát nem tartja tökéletesnek. "Boldog az az ország, amelynek lehetősége van választani a tökéletes és a tökéletlen között" - tette hozzá.

Gyurcsány beszélt pártelnöki terveiről is

A hivatalos programpontokon túl a levegőben lógott a pártelnökség kérdése is. A jelenlegi pártelnök, Hiller István jelezte, hogy nem jelölteti magát újra, Gyurcsány Ferenc kormányfő viszont indul a posztért, és mindeddig ő az egyetlen jelölt. Gyurcsénynak nincs sok félnivalója attól, hogy nem választják meg, mindegyik [origo] által megkérdezett szocialista vezető helyeselte, hogy a miniszterelnök legyen a párt első embere.

Forrás: [origo]

Gyurcsány maga is szóba hozta ezt a kérdést a kongresszuson. Elmondta: elfogadja majd a jelölést, nem azért, mert "a miniszterelnöknek fejébe szállt a dicsőség", hanem "mert a kormány s a kormányfő nem helyezhető politikai gyámság alá". "Ne indítsuk el azt az álvitát, hogy a kormány vagy a pártelnökség politikája helyes. Ha a kettő azonos, akkor egyszerű. A párt elnöke nem ügyvezető elnök, az a párt politikájának első számú megtestesítője" - indokolta a döntését. 

A miniszterelnök kitért az új MSZP alapszabályra is, amelynek elkészítéséről szombat reggel döntött a párt választmánya. "A szocialisták évek óta sokszor találtak arra okot, hogy ne kelljen hozzányúlni a párt alapszabályzatához. Világossá kell tenni, hogy a baloldal nagyságát nem harmincezres tagsága, hanem az őket támogató milliók adják" - jelentette ki, és szerinte ehhez kell igazítani a párt szabályzatát.

"Bízzatok, tudom hogy nehéz"

A kormányfő megismételte áprilisi balatonőszödi beszédének legtöbb fő pontját is, kivéve a hazugságokról szóló részt. Szerinte a szocialisták felelőssége abban van, hogy elindítsák a változásokat, még ha rövid távon ez ellenállást vált is ki. Ismét bírálta saját pártját is: "Ha azt kérdezitek, hogy milyen hibákat követett el ez a kormány az elmúlt hónapokban, takaros kis listát tudnék összeállítani".

Gyurcsány azt mondta, tudja, hogy "cudar dolog" kézhez kapni a kevesebb fizetésről szóló papírt, de "a Jóisten áldjon meg benneteket, csak előre mehetünk!" - fogalmazott. "Azt tudom üzenni Magyarországnak, hogy tessék bízni bennünk!" - mondta. "Tudom, hogy nehéz" - tette hozzá.

Fotó: Marton Bálint

Előzetes tervek kiszivárogtatásától óvott Hiller

A kongresszus délutáni szakaszában több szekcióban üléseztek a szocialisták. Hiller István pártelnök az ülések befejeződése után azt mondta: gyakorlatilag minden szekcióban azonos véleményen voltak a politikusok. Szerinte a kongresszus egyöntetűen támogatja a kormány reformpolitikáját. 

Hiller emellett arra figyelmeztetett, hogy az előzetes terveket "nem szükséges nyilvánosságra hozni", a küldöttek szerint ugyanis többször okozott kárt a pártnak, hogy egyes megnyilatkozások előzetes elképzeléseket tükröztek, nem pedig a kormány egységes véleményét. Az MSZP most kitűzött céljai közé tartozik a pártelnök ismertetése szerint: a párt jelenlétének megerősítése a kistelepüléseken, a szimpatizánsok megerősítése, szorosabb kapcsolat kiépítése a civil szervezetekkel. "És foglalkozzunk kevesebbet a Fidesszel" - tette hozzá Hiller.

Az MSZP februárban tartja a következő kongresszust, ekkor új alapszabályt fogadnak el, és tisztújítás lesz. A küldöttek megegyeztek abban, hogy addigra el készíteni egy összehasonlító elemzést az április győzelmükről és az októberi vereségükről.

"Párt, kelj fel és járj!"

"Nagy Imre örököseinek valljuk magunkat" - mondta Hiller István pártelnök a forradalomra emlékező beszédében, aki szerint 1956 "bátor fiatalok forradalma" volt. Beszédének második felében Hiller a pártot és kormányt érintő kérdésekről is szót ejtett. Kijelentette, hogy "ultimátumoknak márpedig nem engedünk", mert az MSZP-t nem lehet fenyegetni, a szocialista párt egységesen és erősen fog fellépni. "Gyurcsány Ferenc mögött kiáll az MSZP. Miniszterelnök úr, ezt tudd!" - mondta a politikus. 

Vitányi Iván országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az MSZP megalakulása óta vállalja 1956 örökségét. Szerinte a rendszerváltás munkáját folytatja a mai kormány, és "ennek csak előjátéka, amit ma kiigazításnak nevezünk". "Tisztelt párt, kelj fel és járj!" - fejezte be beszédét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK