A rendőrség kiürítette a Kossuth teret

2006.10.22. 22:22

Kiürítette a rendőrség a Kossuth teret, ahol kormányellenes tüntetés zajlott. A rendőrök szerint a tüntetők nem tartották be a pénteken kötött megállapodást, a helyszínen pedig - a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint - veszélyes eszközöket találtak. A Kossuth tér környező utcáiban kordonokat állítottak fel, azt egyelőre nem tudni, visszatérhetnek-e a tüntetők a térre, és ha igen, mikor. Bár Sólyom László még múlt héten folyamatos tájékoztatást kért a helyzettől, hétfőn reggel kilencig semmilyen értesítést nem kapott a rendőrségtől.

Október 23-án a hajnali órákban a rendezvény szervezői a rendőrséggel kötött megállapodást nem tartották be, a tűzszerész egységek a demonstráció területét nem tudták átvizsgálni, így Budapest rendőrfőkapitánya elrendelte a tér kiürítését, amelyet a rendőrségi egységek sikeresen és szakszerűen végrehajtottak - olvasható a rendőrség honlapján.

A rendőrség közlése szerint 11 tüntetőt állítottak elő ellenszegülés miatt, és az eljárás során sérülés nem történt. A tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű csoport egyik vezetője, Takács András ugyanakkor azt állítja, hogy néhány demonstrálót tettleg is bántalmaztak a rendőrök.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya a Nap-keltében elmondta: "miután a tüntetők nem engedték be a tűzszerészeket, szerény személyem elrendelte a kiürítést". (A rendőrségi közleményből kiderül, hogy az országos rendőr-főkapitány egyetértésével hajtották végre az akciót.) A főkapitány elmondta, hogy a rendőrök terület átvizsgálása során számtalan közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak: kődarabokat, lándzsákat, késeket, és zokniba töltött faszenet, ami benzinnel lelocsolva Gergényi szerint bombaként funkcionálhat. A rendőrség honlapján fényképeket is közölnek ezekről az eszközökről.

A BRFK vezetője a Kossuth teret műveleti területté nyilvánította és lezárta, de hogy meddig marad az, nem árulta el. Gergényi Péter szerint a hajnali négy órára befejeződött akciót munkatársai jog- és szakszerűen hajtották végre. Arról egyelőre a BRFK-n sem adtak információt, hogy visszatérhetnek-e a tüntetők a térre, és ha igen, akkor mikor.

Az [origo] helyszínen tartózkodó újságírója az Alkotmány utcánál zárást végző rendőröktől megtudta, egyelőre csak az ott lakókat - lakcímkártya ellenőrzése után - engedik be a térre, és környező utcákba. A napközben zajló, október 23-i állami ünnepségre érkezők személyi ellenőrzés után vehetnek majd részt a Kossuth téri megemlékezésen.

Reggel hét órakor a rendőrség újabb tömegoszlatást hajtott végre a Nádor utca elején, miután az tartózkodók nem hagyták el a helyszínt - jelentette az MTI tudósítója. A rendőröket tucatnyi demonstráló provokálta, közülük többen sállal takarták el arcukat. A műveleti parancsnok békés úton próbálta rendezni a helyzetet, ám a tüntetők többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az utcát. A mintegy háromszáz rendőr sorfalat állva szorította ki az embereket.

Sólyomnak nem szóltak

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke, Wéber Ferenc az [origo] kérdésére reggel kilenc órakor elmondta, eddig semmilyen tájékoztatást nem kapott Sólyom László államfő a rendőri intézkedésről. A rendőrségnek ugyan nincs értesítési kötelezettsége, de amikor múlt héten Sólyom László egyeztetett Petrétei József rendészeti miniszterrel, akkor folyamatos tájékoztatást kért a helyzetről.

Sólyom László szerepe annyiban érdekes, hogy pénteken ő maga jelezte Petrétei Józsefnek, hogy erőszak nélkül kellene megoldani a Kossuth téri tüntetők helyzetét. A rendőrök és a demonstrálók ugyanis napokon át eredménytelenül tárgyaltak arról, hogy a tüntetők milyen feltételekkel maradhassanak a téren a október 23-i állami ünnepség idejére. A meddő tárgyalások után a rendőrség már jelezte, akár az erőszakos megoldást is legitimnek tartja, Sólyom közbenjárására azonban az országos rendőrfőkapitány több ponton is engedett a korábban megszabott feltételekből, és közölte, a tüntetők maradhatnak a téren.

Demszky Gábor főpolgármester a Nap-kelte műsorvezetőjétől értesült arról, hogy feloszlatták a Kossuth téri demonstrációt. "Nem örülök egyáltalán ennek a lépésnek, tájékozódnom kell az események menetének megítéléséhez. (...) Röviden, első megközelítésben helytelenítem" - mondta Demszky, aki megjegyezte, hogy előző nap, az operaházi ünnepség után rendezett díszvacsorán találkozott az országos rendőrfőkapitánnyal, de Bene László nem tájékoztatta erről.

Mi is történt a téren?

A rendőrök hajnali háromnegyed háromkor kezdte meg a tömegoszlatást -  három figyelmeztetés után -, majd negyedórával később ki is ürítették a teret. A demonstráció egyik főszervezője, Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője az MTI-nek azt mondta, a tüntetők egy része nem tartotta be a rendőrséggel kötött egyezséget, a demonstrációt jogosan oszlatták fel.

Takács András elmondta, az egyezség szerint vasárnap este tizenegy órakor felépítették volna a rendőrök a kordonokat, majd éjféltől hajnali két óráig a tűzszerészek átvizsgálták volna a területet, de mivel a megállapodásban rögzítetteket némelyek nem tartották be, a rendőrség kényszerítő eszközökhöz folyamodott. Takács szerint ugyanakkor a rendőrök előre megfontolt szándékkal oszlatták fel tüntetésüket.

Az MTI tudósítása szerint már az éjszaka folyamán kiderült, a tüntetés főszervezői nem urai a helyzetnek. A vezetők nem tudtak megegyezni abban, hogy a rendőrség által elfogadott egyezség alapján átadják a Rákóczi-szobor előtti területet a tűzszerészeknek. Három vezető háromféleképpen nyilatkozott, mindhármukat kifütyülték és lezavarták a színpadról a tüntetők. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetőjét, Molnár Tamást a téren jelenlévő közel 500 demonstráló kifütyülte és árulónak titulálta, mert arra próbálta rábírni az embereket, hogy hagyják el a területet, míg a tűzszerészek elvégzik biztonsági feladataikat, majd azt követően újra térjenek vissza a térre.

A tüntetők eredetileg azt tervezték, hogy hétfőn délután alkotmányozó nemzetgyűlést tartanak. Vasárnap ismertették az ezen elfogadni tervezett pontokat, így többek között a jelenlegi alkotmány hatályon kívül való helyezését, a kormányfő és miniszterei vagyonának zároltatását, a parlament feloszlatását.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK