Gyurcsány szerint terrorizálják a várost

2006.10.23. 22:05

Gyurcsány szerint egy kisebbség terrorizálja a várost, eközben egymásra mutogat a két nagy párt a Budapesten hétfőn kitört zavargások miatt. A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc erőszakot követett el békés emberek ellen, míg az MSZP szóvivője azt állítja, Orbán Viktor hívta utcára az embereket. A Fidesz és a KDNP keddre politikai vitanapot kezdeményez a felelősség megállapítására.

"Egy szervezett, párezer fős kisebbség terrorizálja a várost" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televízióban, a nemzetbiztonsági kabinet ülése után. Gyurcsány szerint nem merült fel olyan információ, amely túlmutatna a rendőrség hatáskörén. Arra, a Fidesz által is feltett kérdésre, hogy ki adott utasítást a rendőri fellépésre, a miniszterelnök azt válaszolta, nem kellett utasítani a rendőröket, mert a törvény előírja, mikor jogosultak és kötelesek beavatkozni.

A műsorvezető kérdésére, hogy látták-e a televíziók felvételeit, a kormányfő azt válaszolta, nem szoktak tévét nézni az ülések alatt, mert nem az az elsődleges hírforrásuk. A kabinet ülésén az országos rendőr-főkapitány tájékoztatta a kormánytagokat a kialakult és a várható helyzetről.

A Fidesz Gyurcsányt vádolja

"A Fidesz nevében vádolom Gyurcsány Ferencet, hogy az általa irányított rendőrség brutális és megmagyarázhatatlan erőszakot követett el békés emberek ellen" - mondta Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke hétfő esti sajtótájékoztatóján. A politikus úgy vélte, a rendőrség tudatosan provokálta a békésen ünnepelőket, és a Fidesz vezetése nevében felszólította a miniszterelnököt, hogy azonnal szüntesse be a "példátlan rendőri erőszakot".

A délután történt összecsapásokra utalva Deutsch-Für kijelentette: "Gyurcsány Ferenc így ünnepelt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján. Gyurcsány Ferenc így emlékezett a magyar szabadság ünnepén".

Deutsch-Für közölte, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetése kedden délelőtt tanácskozik arról, milyen parlamenti eszközökkel tudják megakadályozni Gyurcsány Ferencet, hogy visszaélhessen hatalmi pozíciójával és rendőri erőszakkal lépjen fel az ellene tiltakozó emberekkel szemben.

"Minden rendelkezésünkre álló parlamenti eszközt megragadunk annak érdekében, hogy egyszer és mindenkorra gátat vethessünk annak, hogy egy magáról megfeledkező, realitásérzékét elvesztő politikus, hatalmi pozíciójával visszaélve, ellene, az ő személye által képviselt hazugság-politika ellen tiltakozókkal szemben gumilövedéket és könnygázt alkalmazhasson bárhol az országban" - mondta.

"Deutsch-Für Tamás szégyenteljes szavaival a Fidesz a rendbontók oldalára került, azok oldalára, akik baltákkal, késekkel, Molotov- koktélokkal indultak az ünnepre" - reagált a fideszes politikus szavaira Nyakó István, az MSZP szóvivője. Nyakó azt mondta, Orbán Viktor hívta utcára és szólította fel radikális eszközök használatára az embereket, és ő adott ideológiát azzal, hogy illegitimnek nevezte a kormányt.

Vitanapot akar az ellenzék

A hétfői napon történtek feltárására, a kormány felelősségének megállapítására politikai vitanapot kezdeményez keddre a parlamentben a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt. - tájékoztatta az MTI-t hétfő este Halász Zsuzsa a KDNP szóvivője. Halász elmondta, a két párt közös elnökségi ülésén úgy döntöttek, még hétfőn, akár még az éjszaka folyamán kezdeményezik a Házbizottság összehívását, hogy kedden az eredeti napirendtől eltérve megtarthassák a politikai vitanapot.

A parlamenti vitanapra vonatkozó kezdeményezéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc az MTI-vel azt közölte: nem ismeri a kezdeményezést, de amennyiben van ilyen vitanap, a kormány részt fog venni rajta. Hozzátette: az elmúlt években, ha érvényes kezdeményezés volt, akkor a szocialista, szabad demokrata többség soha nem állt ellen annak.

Fideszes képviselő is megsérült

A rendőrséget vádolta a zavargások kirobbanása miatt Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere is. A rendőrség hajnali intézkedései, a Kossuth tér rendkívüli és váratlan kiürítése végett vetett az elmúlt hetekben kialakult békés állapotnak - állítja áll a polgármester [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Ebben arra szólítja fel a rendőröket, hogy térjen vissza a tárgyalásos útra, mert az erőszak alkalmazása mindkét oldalon csak a helyzet további súlyosbodását idézi elő.

Hétfőn kora este a Kossuth tér irányából a rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Deák téren keresztül az Astoria felé szorították a kormányellenes tüntetőket, ahol a Fidesz tartotta gyűlését. A Deák téren, miután a rendőrök lovakkal, vízágyúval és könnygázzal támadták a demonstrálókat, a két tömeg összekeveredett. Az összecsapásokban megsérült Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője is.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK