November 2. és 20. között traktoros demonstrációt tartanak a gazdák a Kossuth téren. Arról azonban egyelőre nem sikerült megállapodni a rendőrökkel, hogy a gazdák hány traktorral lehetnek jelen a Kossuth téren: a demonstrálók 1000 traktort akarnak, a rendőrök csak 600-at.

Várhatóan november 2. és 20. között tüntet a Kossuth téren a Fidesszel korábban választási szövetséget kötő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - mondta az [origo]-nak Budai Gyula, a szövetség demonstrációs bizottságának elnöke a rendőrséggel folytatott egyeztetés után.

Budai hozzátette: arról azonban egyelőre nem sikerült megállapodni a rendőrökkel, hogy a gazdák hány traktorral lehetnek jelen a Kossuth téren. A demonstrálók 1000 traktorral akarnak felvonulni, a rendőrség viszont csak 600 gépet akar engedélyezni - mondta Budai, aki szerint így további egyeztetések várhatók a rendőrséggel.

A Magosz munkatársa azt viszont tagadta, hogy a demonstráció célja a kormányfő lemondatása lenne, annak ellenére, hogy a szövetség demonstrációs bizottságának tagja, Péter Mihály korábban ezt állította az InfoRádiónak. Budai hangsúlyozta: a tüntetést nem politikai, hanem kizárólag gazdasági okok miatt szervezik. A kormány azon gazdaságpolitikai intézkedéseit nehezményezik, amelyek a Magosz szerint hátrányosan érintik a gazdákat, többek között az áfa emelést, a föld törvény módosítását, valamint a génmódosított növények termesztésének tervezett engedélyezését.

A Magosz korábban október elején tartott országos demonstrációt, akkor több megyében közel 60 szerveztek félpályás útlezárásokat bejelentett demonstráció keretében.