Készültek a kiskörúti tanklopásra a tüntetők

2006.10.24. 10:35

Csak kevés gázolaj volt az üzemanyagtartályában, ezért állt meg 100 méter után a tüntetők által hétfő délután elindított T-34-es. A tiltakozók amúgy a Hadtörténeti Múzeum főigazgatója szerint tudatosan készültek a tank elindítására, két autóakkumulátort vittek ugyanis magukkal, és szakszerűen pótolták az előzőleg biztonsági okokból kiszerelt elektromos vezetékeket is a motortérben. Előzőleg lefűrészelték a lakatot a harcjárműről.

Minden arra utal, hogy az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák azt a T-34-es tankot, amit a Városháza előtti '56-os kiállítás múltat idéző rekvizítumai között állítottak ki - közölte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója kedden. A harckocsit a tüntetők hétfő délután a budapesti Városháza parkban indították be, majd a Károly körúton indultak el vele a rendőrök felé, de 100 méter után a jármű megállt.

Holló József altábornagy szerint a harckocsi üzemanyag-tartályába csak egészen minimális mennyiségű gázolajat töltöttek, ezzel gördült fel a tank önerőből a szállítójárműre, ami a Városháza parkhoz szállította. A múzeumigazgató szerint a harcjármű az üzemanyaghiány miatt állt meg.

A tüntetőknek annak ellenére sikerült mozgásba hozni a tankot, hogy eredetileg többszörösen lezárták: az úgynevezett toronykulccsal, és lakattal is, ráadásul a biztonság kedvéért még az elektromos zsinórzatot is eltávolították. A tüntetők azonban előbb elsodorták a kiállítást védő őröket, a lakatot szétfűrészelték, és szakszerűen pótolták a hiányzó elektromos vezetékeket is, sőt két autóakkumulátort is vittek, amelyeket sorba kötve beindították a járművet.

A múzeumigazgató elmondta, szemtanúk állítása szerint a T-34-est egy idős ember vezette, akinek koránál fogva korábban már akadhatott dolga ilyen típusú harcjárművel, mivel a Magyar Néphadseregben egészen a 70-es évekig rendszeresítve volt a típus. A múzeumigazgató szerint el nem tudták képzelni, hogy ilyen esetre kellene felkészülniük. A tank egy kiállításokon látható "harcjármű-matuzsálem", s nem számítottak arra, hogy valaha is "rossz kezekbe kerül". Fotó: Hajdú D. András
Kevés volt a gázolaj

Holló József szerint köztörvényes bűncselekmény, egészen pontosan műtárgylopás történt, és a rendőrség indítja meg a szükséges vizsgálatokat, amelyekhez a Hadtörténeti Intézet és Múzeum minden segítséget megad.

A tankot kedden ugyanarra a telephelyre vitték vissza, ahol korábban is állomásozott: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János karának kiállítóparkjába. A T-34-es harcjármű, amelynek az utcai zavargások során megtett rövid útjáról készült felvételeket a hazai és a nemzetközi sajtóban is felkapták, nem most kezdte mozgóképes karrierjét. Többek között szerepel a hétfőn bemutatott Szabadság, szerelem című filmben is.

A tüntetők a tankon kívül egy kiállított páncélautót, és egy löveget is kitoltak a Deák térről a Károly körútra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK