Kerülő utakon vitték a külföldi vendégeket

2006.10.24. 16:38

Módosított útvonalon, de gond nélkül távoztak Magyarországról az '56-os ünnepségekre érkezett delegációk. Az Őrezred előre tudta, a megszokott út járhatatlan lesz, ezért idejében intézkedtek. A hivatalos közlések szerint a vendégek elégedetten hagyták el Budapestet. 

Keveset érzékeltek a külföldi delegációk a hétfőn délután és este Budapest utcáin zajlott tüntetésekből és zavargásokból. A Köztársasági Elnöki Hivatal az [origo]-val azt közölte, a külföldi vendégeknek nem volt problémájuk, több helyről is olyan visszajelzéseket kaptak, hogy a meghívottak méltónak találták a megemlékezéseket.

A magas rangú vendégeket szállító konvojok útvonalát módosítani kellett ugyan, de ezt idejében meg tudták szervezni a biztonsági szolgálatok - mondta az [origo] érdeklődésére Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred parancsnokhelyettese.

Kardos arról tájékoztatott, hogy már korábban is tudták, a konvojok hagyományos útvonala (Alkotmány utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Astoria) járhatatlanná válik, ezért a rakpartok felé jelöltek ki kerülőutat. Kardos szerint közvetlenül a külföldi biztonsági tisztektől és közvetve, a Külügyminisztériumon keresztül is kaptak visszajelzéseket arról, hogy meg voltak elégedve a munkájukkal.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján rendezett ünnepségekre több mint 40 magas rangú külföldi vendég, állam- és kormányfők, királyi méltóságok érkeztek Magyarországra. A legtöbb delegáció már az előtt elhagyta Budapestet, hogy az igazán komoly összecsapások megkezdődtek volna hétfő este.

KAPCSOLÓDÓ CIKK