Orbán Viktort vádolta napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc, aki szerint a Fidesz elnöke adott ideológiát az utcai zavargáshoz. Dávid Ibolya MDF-elnök szerint viszont Gyurcsány és Orbán is felelős, ezért mindkettejüknek el kellene tűnnie a politikából. A KDNP a rendőri túlkapások kivizsgálását követelte, és jogsegély szolgálatot ígért az áldozatoknak.

Éles vita bontakozott ki a parlament keddi ülésén a hétfőn történtekről, a képviselők - kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt a szokásonál is többször közbekiabáltak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában Orbán Viktort okolta a zavargásokért, anélkül, hogy a nevét kimondta volna. Úgy fogalmazott: az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz. Szerinte nem kellett őszödi beszéd, sem reform, sem kiigazítás, a jobboldal vezére ezek nélküli is arról értekezett: a baloldal rárontott nemzetére. Most pedig a radikális szavakból radikális tettek lettek Gyurcsány szerint.

A miniszterelnök szerint teljesen világos a kapcsolat: "Felmentette az alól az erkölcsi gátlás alól emberek százait, ezreit, de épp eleget ahhoz, hogy ezt műveljék a városban és az országban, ami alól nem lehet felmenteni senkit sem." Gyurcsány hozzátette: az ellenzék vezére a köztársaság demokratikus politikai erői helyett a radikálisokkal kötött szövetséget.

A kormányfő ismét üres ellenzéki padsorok előtt mondta el beszédét a parlamentben, Géczi József Alajos MSZP-s kéviselő azonban átült a fideszesek helyére. A képviselő az [origo]-nak azzal indokolta ideiglenes helycseréjét, hogy nem akarta, felboruljon a parlament, meg akarta őrizni az egyensúlyt. Megjegyezte: a házszabály szerint átülhet más helyére, de ott nem szavazhat, csak a saját helyén. Hozzátette azt is: olyan helyet keresett, ahol egyenlő távolságra ülhet Navracsicstól és Semjéntől. Úgy tudjuk, Áder János helyét foglalta el Gyurcsány beszéde alatt Géczi.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, akire azt kiabálták MSZP-s képviselők beszéde elején: "csicskás lettél", azt mondta: hétfőn provokáció történt, a rendőrök rátámadtak a Fidesz nagygyűlésének békés résztvevőire. Ezért bejelentette: jogsegélyt nyújtanak a vétlen áldozatoknak, emellett nemzetközi szervezetekhez fordulnak és vizsgálatot kezdeményeznek.

Semjént kinevették a kormánypárti képviselők, amikor azt mondta: Gyurcsány Ferenc október 23-i ünnepi beszédében elfelejtette megemlíteni Szűrös Mátyást, a rendszerváltás utáni első, ideiglenes köztársasági elnököt. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, a jelenlegi helyzetről Gyurcsány tehet, mert nem volt még olyan politikus a rendszerváltás óta, aki szinte minden társadalmi réteget megsértett volna.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a vitában azt mondta: azt állítani, hogy a rendőrök provokálták a békés tüntetőket, amikor Molotov-koktélokkal mászkálnak a tüntetők, ócska politikai cinizmus. Amit láttunk, az a Fidesz taktikája: ezt önök csinálták az országgal, mondta az ellenzékieknek Kuncze. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hozzátette: nem a kormány a sértett a tegnapi randalírozásban, hanem az ország, azok, aki aggódtak a zavargások miatt.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy fogalmazott: minden normális ember úgy gondolja, ami történt szégyen gyalázat, a forradalom emlékének meggyalázása. Két személy felelőssége megkerülhetetlen az ügyben: Gyurcsány Ferenc az egyik, aki becsapta választóit - mondta a politikus, de elfogadhatatlannak az az orbáni felelőtlen magatartás, ami anarchiába viszi az országot. Dávid szerint ezért az jelentené a megoldást, ha mindketten visszavonulnának a politikai életből.