Tagadják a randalírozást a goj motorosok

2006.10.24. 16:09

Hétfőn éjjel több utcai összecsapás helyszínén is megjelentek motorosok, a városban napközben felvonulást tartó Goj Motoros Egyesület elnöke azonban azt állítja - több sajtóbeszámolóval ellentétben -: nekik semmi közük a randalírozókhoz. Az egyesületnek tagja több ismert ember - köztük Nagy Feró, Tátrai Tibor és Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok -, ők azonban nem vonultak fel. A motorosklub visszautasítja azokat a vádakat, miszerint antiszemiták lennének.

"Elképzelhetetlennek tartom" - felelte Mészáros Imre, a Goj Motoros Egyesület elnöke arra a kérdésre, hogy az általa vezetett szervezet tagjainak vagy a velük hétfőn együtt demonstráló bármely motorosnak köze lehetett-e a randalírozáshoz. Hétfőn éjjel ugyanis több helyen csatlakoztak motorosok az erőszakos tiltakozókhoz. Megjelent néhány motoros a Felvonulási téren is az '56-os emlékmű avatási ünnepségén, és járműveiket berregtetve fejezték ki nemtetszésüket Gyurcsány Ferenc jelenléte miatt.

A Goj Motoros Egyesület előre bejelentett demonstrációt tartott hétfőn délelőtt 10 és este 19 óra között a fővárosban. A felvonulás során két motoros rendőr vezette fel az egyesület tagjait és a hozzájuk csatlakozott szimpatizánsokat, s mint azt Mészáros Imre hangsúlyozta, a nap folyamán számos alkalommal egyeztetett telefonon Fröchlich Károly rendőr alezredessel a parkolásról, a vonulási útvonalról, amin egyébként módosítottak is, hogy elkerüljék a konfliktust.

"Mi nem verjük át egymást"

A motoros klub vezetőjének állításait megerősítették a BRFK-n is, sőt hozzátették, hogy "az egyesület minden előre megbeszélt részletet betartott, semmi gond nem volt velük". A "gojok" korábbi felvonulásaira utalva még azt is hozzátette a főkapitányság neve elhallgatását kérő munkatársa, hogy "eddig mindig, mindent betartottak".

Mészáros azt mondta, hogy ők este 7-kor szavaztak - kamerák felvételei és rendőrök bizonyítják ezt szerinte - arról, hogy folytassák-e a demonstrációt. "Közfelkiáltással" eldöntötték, hogy hazamennek - mondta az egyesületi elnök. "Megkértünk mindenkit, hogy menjen haza, csak az egyesületet járatnák le, ha részt vennének az eseményekben" - állítja a vezető. Arra a kérdésre, hogy mivel tudja bizonyítani, nem a Goj Motoros Egyesülettel felvonult 97 személy közül került ki az a 8-10 motoros, aki este csatlakozott a randalírozókhoz, azt válaszolta: "Megegyeztünk, és mi nem verjük át egymást, mint azt tette a néppel Gyurcsány Ferenc."

Akkor kikből állt az a csoport, amely több helyen is megjelent október 23. éjszakáján a Nagykörúttől az Erzsébet hídig és akiket nagy üdvrivalgással fogadott mindenhol a tömeg? Jármy Tibor, a BRFK szóvivője azt felelte kérdésünkre, hogy a munkatársai nyomoznak, és hamarosan kiderítik, hogy kik voltak ezek a motorosok.

Éjszaka az [origo] tudósítója egyébként az Erzsébet híd pesti lábánál kérdezgetett egy motorost, de ő nem volt túl bőbeszédű. "Motorosok vagyunk, és egyre többen jövünk majd" - mondta, és ennél többet nem akart elárulni. Munkatársunk egyébként nem látott a ruházatukon semmi olyat, ami a napközben demonstráló egyesületre utalt volna.

"Gojnak születtem"

A Goj Motoros Egyesület néhány hónapja alakult, egyik vezetőségi tagja Tátrai Tibor, az ismert zenész, aki azonban balesete miatt 10 éve már nem motorozik. A vezetők között van még a szintén zenész Nagy Feró, míg a tiszteletbeli elnök Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok. Támogatóik között van a Kormorán együttes és Dörner György színész is. Az elnök közölte, hogy egy híresség sem vett részt a tegnapi felvonulásukon.

A goj azt jelenti: nem zsidó, Mészáros azonban állítja, semmi közük az antiszemitizmushoz. "Gojnak születtem, most mit tegyek" - mondta, és hozzátette, a hétfői 97 motorosból 13 zsidó volt. Mint elárulta, az egyesület nevét is "egy ismert zsidó művésztől", Somló Tamástól kapták, akivel többször együtt motoroztak. Mint az elnök közölte, pert fontolgatnak a TV2 és az RTL Klub ellen, amelyek szerinte leantiszemitázták őket.

A kormányellenességet felvállalja Mészáros, azt viszont nem, hogy október 23-án forradalomról szónokolt volna a Corvin közben, mint ahogy azt állítása szerint több sajtóorgánum is megírta. "Csak azt mondtam, hogy november 5-én szervezzünk országos tiltakozó demonstrációt annak érdekében, hogy kormányváltás legyen. És azt is mondtam, hogy ennek az élére közismert személyiségeknek kell állniuk" - emlékezett a hétfő délutáni szónoklatára az elnök. A kormányváltást előkészítő hírességekkel kapcsolatban két nem motoron közlekedő embert említett meg: Papp Lajos szívsebészt és Makovecz Imre építészt.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK