A rendőrök megakadályozták a koszorúzást

2006.10.25. 14:10

Az ötven évvel ezelőtti Kossuth Lajos téri vérengzésre emlékezett volna a helyszínen 20-30 ember, akik virágokat szerettek volna elhelyezni a kordonnal körülvett, 56-os emlékhelynél. A rendőrök azonban feltartóztatták a csoportot szerdán délelőtt.

Az ötven évvel ezelőtti eseményeket átélt idős emberekből álló csoport szerdán délelőtt tizenegy óra után érkezett a Kossuth Lajos térre. Az emlékezők virággal, fekete zászlóval és egy lyukas nemzeti lobogóval érkeztek. A résztvevők a távirati iroda tudósítójának elmondták: magánszemélyként emlékeznek, nem szervezett formában.

A rendőrök fél tizenkettőkor jelentek meg a téren. A valamivel több mint húsz egyenruhás felsorakozott a kordon előtt, más intézkedés azonban nem történt.

Délben az egyik férfi megpróbálta áttörni a fémkordont, a rendőrök azonban eltávolították a kerítéstől. Ezt követően az egyenruhások felszólították az emlékezőket a helyszín elhagyására, amit a csoport tagjai meg is tették.

1956. október 25-én 11 óra 15 perc körül a Földművelésügyi Minisztérium és a környező épületek tetejéről tüzet nyitottak a Kossuth téren tüntető tömegre. A halottak száma meghaladta a kétszázat. A korabeli jelentés az ÁVH-nak tulajdonította a vérengzést.

 A Kossuth Lajos téren a távirati iroda helyszíni tudósítójának jelentése szerint szerdán délelőtt még mindig áll a kettős kordon. A fémkerítés a Kossuth- és a Rákóczi-szobor körüli füves területet, valamint az Országház főkapuja előtti parkolót veszi körbe.

A kordont október 22-én kezdték el építeni az október 23-i központi ünnepségek helyszínének biztosítására. Október 23-án hajnalban a rendőrség kiszorította a Rákóczi-szobor környékéről a kormányellenes demonstráció résztvevőit. A helyszínen azóta rendőrök állnak sorfalat. A Parlament parkolójában szerdán délelőtt az MTI tudósítójának jelentése szerint több mint 200 rendőr állomásozott.

Továbbra is tisztázatlan, hogy mi lesz a térrel, ahol korábban hetekig kormányellenes tüntetések zajlottak. "A főkapitány úr fenntartja a Kossuth tér műveleti jellegét" - felelte több kérdésünkre ugyanezt a BRFK szóvivője. Jármy Tibortól azt szerettük volna megtudni, hogy meddig lesz még lezárva a tér és hogy mi indokolja a környező utcák lezárását.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK