Feljelentést tesz a megvert Fidesz-képviselő

2006.10.25. 11:45

Bár kedden még hezitált, szerdán eldöntötte, hogy feljelentést tesz Révész Máriusz fideszes képviselő, akit állítása szerint a rendőrök bántalmaztak hétfőn a Fidesz-gyűlés után. A képviselőnek eltört a lapockája, és kórházba is került.

Révész Máriusz fideszes képviselő az Országgyűlés emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak szerdai együttes ülésén - amelyről a kormánypártiak és a meghívott rendőri vezetők távoztak - jelentette be, hogy feljelentést tesz az október 23-án vele szemben foganatosított erőszakos rendőri fellépés miatt.

Révész az [origo]-nak elmondta, bár kedden még úgy volt, hogy nem tesz feljelentést a rendőrök ellen, most azért döntött mégis így, mert a szerdai bizottsági ülésen a rendőri vezetők - Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány - szerinte cinikusan viselkedtek, Gergényi azt mondta, a rendőrök mindenben törvényesen jártak el.

Révész úgy vélte, nem egyszerűen az ő magánügyéről van szó. "Ha azt akarjuk, hogy ilyesmi ne forduljon elő többet, feljelentést kell tennem, és mindenkinek, akit törvénytelenül bántalmaztak a rendőrök" - közölte, majd hozzátette azt is: ha bebizonyosodik, hogy jelentős számban történtek rendőri túlkapások, akkor Gergényinek mennie kell. Azt egyelőre nem tudta megmondani a képviselő, hogy melyik hatósághoz fordul, kik ellen és milyen bűncselekmény gyanújával tesz feljelentést, mint mondta, jogásszokkal egyeztet ezekről a kérdésekről.

A képviselő az [origo]-nak kedden azt mondta, nem emlékszik a történtekre, több óra kiesett az emlékezetéből. Csak felesége, szülei és testvére elmondása alapján tudta rekonstruálni, mi is történt. E szerint már éppen elindult haza kisgyerekeivel és feleségével, amikor nyugdíjas szülei telefonon arról számoltak be neki, hogy őket és a nagygyűlés ott maradt résztvevőit könnygázzal lövik a rendőrök az Astoriánál.

Emiatt visszafordult, és beszélni akart a rendőrökkel - miként annak tanúja volt az [origo] tudósítója is hétfő este. Testvére elmondásából tudja - aki egy ideig mellette volt -, hogy képviselői igazolványát maga előtt tartva közelített a rendőrök felé. Elmondása szerint ezt követően ütötték le, testvére ezt azonban már nem láthatta, mert éppen könnygázt dobtak mellé. Révész kedden a parlamentben közölte, be fogja jelenteni mentelmi joga megsértését az ügy miatt a házelnöknél.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK