Ételfertőzés gyanújával mintegy félszázan fordultak orvoshoz, sokan pedig kórházi ellátásra is szorulnak azok közül, akik a hétvégén egy keresztelőn vettek részt Kaposváron. Még szerda reggel is jelentkezett új beteg.

A keresztelő kétszáz meghívottjából jelenleg 25-en fekszenek fertőzés gyanújával a kaposvári kórházban, köztük négy gyermek is van - közölte Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa szerdán az MTI-vel. Hozzátette: tudomása van arról, hogy ugyanebből a vendégkörből Székesfehérváron három felnőtt, Pécsett pedig három felnőtt és öt gyermek került kórházba. Az elmúlt éjjel nyolc újabb beteg érkezett a kórházba a fertőzés tüneteivel, őket ambulánsan látták el, mert nem szorultak kórházi ápolásra - közölte az orvos.

Az első betegek hétfőn keresték fel az ügyeletet, s azóta folyamatosan újabbak érkeznek, mindannyian hasonló tünetekkel, azaz lázzal, hasi panasszal, hányással, hasmenéssel - tájékoztatott a főorvos. Mint mondta: egyelőre nem lehet tudni, hogy hány embert érint a fertőzés, de a kaposvári kórházba még szerda reggel is jelentkezett egy új beteg.

Papp Erzsébet közölte: a 40 ágyas fertőző osztályon jelenleg 48 beteget ápolnak, akiknek egy részét csak pótágyakon tudják elhelyezni. Éjszaka Siófokról 11, ugyanezen a keresztelőn részt vett beteg átvételét kérték tőlük, őket azonban már nem tudták fogadni - jegyezte meg az orvos. Arról, hogy mi okozta pontosan a tömeges ételfertőzést, a doktornő csütörtök délelőttre ígért eredményt.

Ez utóbbit Fadgyas Erzsébet, városi tiszti főorvos is megerősítette, aki egyúttal arról is beszámolt, hogy a fertőzést a 220 fős keresztelőn felszolgált, meglehetősen bőséges menüsorból feltehetően a galuskás pörkölt okozhatta, amelyből valamennyi, később a fertőzés tüneteit mutató résztvevő evett.

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint az ételt egy kaposvári vendéglőből vitték a rendezvény helyszínére, az alapanyagokat azonban részben a megrendelők adták az ételek elkészítéséhez. A tiszti főorvos elmondta, az érintett vendéglőnek jelenleg nincs működési engedélye. Ennek magyarázataként elmondta: a vendéglőt működtető cégnél telephely-áthelyezés történt.

Fadgyas Erzsébet szerint a szükséges vizsgálatot lefolytatják, a vendéglő tulajdonosát pedig felszólították az engedély nélküli tevékenység beszüntetésére.