Megkezdődött Bácskai János, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjének hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és államtitoksértés miatt indult büntetőügyének másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A bíróság elnapolta a pert, mert újabb bizonyítási eljárást, így Kulcsár Attila ismételt meghallgatását tartotta szükségesnek.

A Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa februárban első fokon egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Bácskai Jánost, valamint mellékbüntetésként döntött a vádlott lefokozásáról. A döntés ellen a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, míg a vádhatóság tudomásul vette azt.

A szerdai tárgyaláson a bíróság ismertette a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét, amely szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003 júniusában vizsgálatot folytatott a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban a K and H Equities Rt.-nél. A brókercégnél különféle szabálytalanságokra utaló adatok merültek fel, ezért a felügyelet átfogó ellenőrzés indításáról döntött. Erről Kulcsár Attila tudomást szerzett, s mivel attól tartott, a vizsgálat felfedi illegális tranzakcióit, megkereste Bácskai Jánost.

A brókercég befektetési üzletágának vezetője több alkalommal telefonon beszélt és személyesen találkozott a dandártábornokkal, s beszámolt neki a cégnél történt illegális tranzakciókról és sikkasztásról. Kulcsár Attila azt is elmondta, a bűncselekményekre a PSZÁF vizsgálata - mivel az okiratok jelentőségét felismerhetik - fényt deríthet. Kulcsár Attila arra kérte Bácskai Jánost, segítsen az iratokat kivonni a felügyeleti vizsgálat alól.
 
Az iratok szerint a dandártábornok Papp Csaba alezredest, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársát - a Kulcsár Attilától származó, bűncselekmény elkövetésére utaló információkat elhallgatva - arról tájékoztatta, hogy a K and H Equities Rt.-től iratok tűnhetnek el. Ezért célszerű, hogy azokat a rendőrség még a PSZÁF előtt beszerezze. A rendőrség munkatársai a brókercégtől megpróbálták az eredeti okiratokat elvinni, majd amikor megtudták, hogy a felügyelet csak másolatokat kaphat, ők is csak azokat kérték el.
 
A Csongrád Megyei Bíróság kizárta a bizonyítékok köréből a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit rögzítő jegyzőkönyveket, ugyanakkor a Nemzetbiztonsági Hivatal - a tárgyalás során meghallgatott - munkatársainak tanúvallomását figyelembe vette, mivel ők jogszerűen ismerhették meg a telefonlehallgatások tartalmát.
 
A gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel kapcsolatban az elsőfokon eljáró bíró kifejtette, Bácskai János 2003 júliusában minősített dokumentumot vitt haza, melyet íróasztalán felejtett, majd távozott az épületbőll. Bácskai így lehetővé tette, hogy az államtitoknak minősülő iratok tartalmát arra jogosulatlan személyek is megismerjék.
 
A per a másodfokon eljáró bíróság végzése alapján várhatóan néhány héten belül Kulcsár Attila tanúkénti meghallgatásával folytatódik.

A büntetőperben korábban első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot. Ám az ügy a fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az ítéletet és új eljárást rendeltek el, melyet a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa folytatott le.