Nézegetheti a viperákat a tagadó Gergényi

2006.10.25. 18:10

Nem szerepel a tömegoszlatásra használható eszközök sorában az összecsukható ólmosbot, vagyis a vipera a rendőrségi törvényben. Az október 23-i zavargások másnapján tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Gergényi Péter tagadta, hogy a rendőrök viperával verték volna a tüntetőket. A sajtóban megjelent felvételek és fotók azonban ellentmondanak ennek. A BRFK szóvivője szerint a rendőröknél - hivatalosan - nem lehetett vipera.

A rendőrségre vonatkozó törvény szerint a tömegoszlatásnak pontosan rögzített szabályai vannak, így az is meg van határozva, milyen kényszerítő eszközöket vethetnek be a felszólításnak nem engedelmeskedő tömeggel szemben. Alkalmazni lehet például a vízágyút, pirotechnikai eszközt, gumilövedéket, ingerlőgázt és elfogóhálót.

Hétfőről keddre virradóan ezek közül többet is használtak a Budapest belvárosában több helyen kialakult zavargásoknál. Így gumilövedéket, kék jelölőfestékkel kevert vízzel töltött vízágyút, könnygázt és az újszerű eszköznek számító paprikaspray-t.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány azt azonban határozottan tagadta keddi sajtótájékoztatóján, hogy összecsukható vagy más néven teleszkópos ólmosbotot, úgynevezett viperát vetettek volna be a tüntetőkkel szemben. Gergényi az újságírónak, aki azzal szembesítette, hogy több kép is készült a viperával verekedő rendőrökről, azzal vágott vissza: "Tessék mutatni egyet!"

Gergényi felszólításának nem nehéz eleget tenni, a médiában több képfelvétel és videó is megjelent, amelyen rendőrök láthatók viperával a kezükben. A Magyar Távirati Iroda egyik fotósa pedig képet készített arról, ahogy egy földön fekvő tüntető mellett álló rendőröknél is vipera van.

Fotó: MTI

Az [origo] a BRFK szóvivőjét kérdezte az ellentmondásról, és azt a hivatalos választ kaptuk: a vipera nem rendszeresített eszköz a rendőrségnél, csak a rendőrbot. Jármy Tibor kérdésünkre, hogy ez a rendőrbot lehet-e olyan típusú, mint a viperaként ismert teleszkópos bot, azt mondta: nincs meghatározva, hogyan kell kinéznie a rendőrbotnak. "Azt, hogy hozott-e magával valamelyik rendőr nem rendszeresített eszközt az esti bevetésre, arról nincs információnk, de ha ilyen panasz érkezik, akkor az ügyészség ki fogja vizsgálni" - tette hozzá a szóvivő.

Jármy Tibor arról nem kívánt nyilatkozni, hogy Gergényi Péter vajon látta-e a viperával felszerelkezett rendőrökről készült fotókat. Kérdésünkre elismerte, hogy ő látta a felvételeket, de mint mondta, mivel nem közbiztonsági területen dolgozik, nem tudja megállapítani, hogy ezeken vipera látható-e.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK