Tölgyessy ad gyülekezési tanácsot Gyurcsánynak

2006.10.25. 18:04

Három jogi szaktekintélyt, köztük a Fidesz volt képviselőjét, Tölgyessy Pétert kérte fel Gyurcsány Ferenc a gyülekezési törvény módosításának előkészítésére - közölte a Kormányszóvivői Iroda. A tervek szerint a hosszan tartó demonstrációkra ötnaponta kellene engedélyt kérni, és be kellene jelenteni a kampányrendezvényeket is.

A miniszterelnök Ádám Antal nyugalmazott alkotmánybírót, a Nemzetközi Alkotmányjogi Társaság Végrehajtó Tanácsának tagját, Bán Tamást, az Alkotmánybíróság korábbi elnöki főtanácsadóját, az ENSZ Önkényes Letartóztatásokat Vizsgáló Bizottságának elnökhelyettesét és Tölgyessy Pétert, az SZDSZ egykori elnökét, volt fideszes országgyűlési képviselőt, a hatályos alkotmány egyik kidolgozóját kérte fel a törvénytervezet véleményezésére.

A szakértők feladata, hogy megvizsgálják a tervezetet, megfelelően biztosítja-e az alapvető emberi jogokat és megfelel-e a nemzetközi emberi jogi egyezményeknek. A közlemény szerint a kormány összességében sem szigorítani, sem enyhíteni nem kíván a hatályos törvényi szabályozáson.  A tervezett módosítás célja az, hogy egyértelművé váljon, a gyülekezési jog gyakorlásának célja a közügyek szabad, békés és másokat a lehető legkevésbé zavaró megvitatása - fogalmaz a közlemény.

A kormány szerint a gyülekezők számára jelentene garanciát, hogy a tervezet alapján a valóban spontán tüntetéseket a jövőben pusztán a bejelentés elmulasztása miatt nem oszlathatná fel a rendőrség. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az elhúzódó tüntetések bejelentési kötelezettségén változtatna a kormány: a hosszú rendezvények esetében ötnaponta kellene megismételni a bejelentést.

A hivatalos álláspont szerint a tömegrendezvényeken részt vevők biztonságát garantálná az a változtatás, amelynek értelmében a jelöltek és a jelöltet állító szervezetek választási gyűléseit a választási kampány idején is a rendes tüntetésekhez hasonlóan be kellene jelenteni.

A kormány szabályozni kívánja azt az esetet is, amikor több tüntetést egy helyszínre szerveznek. Ilyenkor csak abban az esetben lennének megtarthatók a rendezvények, ha azok biztonságosan elkülöníthetők. Ellenkező esetben a korábbi bejelentő tarthatná meg a rendezvényét.

A törvényben biztosítani akarják azt is, hogy a nemzeti ünnepek állami rendezvényein a méltóságteljes megemlékezést ne zavarhassák meg tüntetések. Külön ügyelnének arra, hogy a szervezők tartsák be a közegészségügyi, környezetvédelmi szabályokat, valamint az este 22.00 és reggel 6.00 óra közötti időszakban a lakóépületek, iskolák, kórházak és szociális intézmények környezetében megtiltanák a hangos tüntetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK