Visszatérítené Gyurcsány Ferencet választási programjához a Fidesz - többek között ezért is kezdeményeznek népszavazást Áder János szerint. A Fidesz alelnöke nem zárta ki, hogy a jelenlegi hét kérdés mellett egy nyolcadikat is feltesznek, ami a kórházi vizitdíjjal kapcsolatos.

Gyurcsány Ferencnek akar segíteni a Fidesz a népszavazási kezdeményezéssel, hogy a miniszterelnök visszataláljon ahhoz a programhoz, amit a választások előtt megfogalmazott és aminek végrehajtásához felhatalmazást kapott az emberektől - mondta Áder János, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus szerint ugyanis a választási ígéretek között nem szerepeltek azok a döntések, amelyeket a kormány az utóbbi időben elfogadott, így a tandíj, a vizitdíj bevezetése vagy az adók emelése sem. Áder szerint, mivel a kormány ezekhez az intézkedésekhez nem kapott felhatalmazást és az intézkedések ellen tiltakozókra - gyógyszerészekre, diákokra, az ellenzékre - nem hallgatott, a népszavazással lehet visszatéríteni eredetei ígéreteihez.

Egy újságírói felvetésre - a kórházi ápolási díjjal kapcsolatban nem tettek fel kérdést -, azt mondta: elgondolkoznak azon, hogy egy nyolcadik kérdést is feltesznek ezzel kapcsolatban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy amennyiben a vizitdíjat elutasítanák az emberek egy népszavazáson, annak elég jelzésnek kellene lennie ahhoz, hogy az ápolási díjról is letegyen a kormány.

Elmondta azt is, hogy a legtöbb kérdés esetében biztosak abban, hogy kiállják az alkotmányossági próbát, a hetedik pont - ez arról szól, hogy hozzanak törvényt arról, hogy a miniszterelnök és a kormány tagjait pénzbüntetéssel lehetne sújtani, ha túllépik a költségvetést - valószínűleg az Alkotmánybíróság elé kerül majd.

A Fidesz hét kérdéssel kapcsolatban kezdeményezett népszavazást, ezek a következők:

"Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

"Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

"Egyetért-e ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

"Egyetért-e ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?"

"Egyetért-e ön azzal, hogy a - 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

"Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetés túllépéséért?"