Fideszes elnököt és szocialista alelnököt választott a Somogy Megyei Közgyűlés pénteken. A tisztségviselők megválasztására eddig azért nem került sor, mert az önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki a Fidesz-KDNP, valamint az MSZP és Somogyért Egyesület alkotta koalíció között.

Fideszes elnököt és szocialista alelnököt választott a Somogy Megyei Közgyűlés pénteken, Kaposváron tartott ülésén. A 40 tagú testület titkos szavazással, egyhangúlag választotta meg Gelencsér Attilát (Fidesz-KDNP) a közgyűlés elnökének, Sárdi Árpád (MSZP) pedig 39 támogató szavazatot kapott az alelnöki tisztségre. A közgyűlés egy tagja nem vett részt a szavazáson.

A testület ezzel a szavazással, valamint a jogi és önkormányzati, továbbá a pénzügyi bizottság megválasztásával megszüntette azt a mulasztásos törvénysértést, amely az október 14-én tartott alakuló ülés óta állt fenn.

A vezető tisztségviselők és a jogszabályokban előírt bizottságok megválasztására azért nem került sor eddig, mert az október elsejei helyhatósági választás 20-20 mandátummal szavazategyenlőséget hozott a Fidesz-KDNP, valamint az MSZP és Somogyért Egyesület alkotta koalíció között - utóbbi kettő a választáson külön listán 10-10 mandátumot szerzett.

A jelölőszervezetek a kialakult helyzetben csak most tudtak megállapodni az elnök és az alelnök személyéről, továbbá a megválasztásukhoz szükséges ideiglenes jogi és önkormányzati bizottság összetételéről.

A jelölőszervezetek a pénteki közgyűlés előtti napon megállapodtak a vezető tisztségviselőkről, továbbá arról, hogy a későbbiekben még két főállású alelnököt választanak, akik közül egyet a Fidesz, egyet a Somogyért Egyesület jelöl. A Fidesz azonban továbbra is kitart amellett, hogy a korábbi közgyűlés elnök, Gyenesei István (Somogyért Egyesület) alelnöki jelölését nem támogatja. Vörös Tamás megyei főjegyző az ülésen közölte, a közgyűlésben az MSZP, a Somogyért Egyesület és a Fidesz-KDNP alkot majd frakciót.