Fidesz: nagykövetekkel járattatnák le Orbánt

2006.10.28. 16:23

"A kormány pártirányítás alá vonta a magyar diplomáciát" - mondta Németh Zsolt (Fidesz). A politikus szerint ezt mutatja ugyanis, hogy a Miniszterelnöki Hivatal levelet küldött a nagyköveteknek, amelyben Németh Zsolt szerint azt kérik tőlük, hogy "a Fideszt és Orbán Viktort diplomáciailag járassák le". A kormányszóvivő szerint csak tájékoztatásról volt szó.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke rendkívüli bizottsági ülést hív össze, melyre Göncz Kinga külügyminisztert is várja. Azt akarják tisztázni, hogy miért küldött levelet a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) az október 23-i rendzavarásokról szóló tájékoztatással kapcsolatosan. Ezt a politikus szombaton Budapesten jelentette be. Úgy fogalmazott, hogy "pártirányítás alá vonták a magyar diplomáciát".

A levélben Németh Zsolt szerint Gémesi Ferenc, a MEH külkapcsolatokért felelős szakállamtitkára arra utasítja a magyar nagyköveteket, hogy "a Fideszt és Orbán Viktort diplomáciailag járassák le" - mondta az ellenzéki párt politikusa a MeH épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. Németh Zsolt fel is szólította a magyar nagyköveteket, ne engedelmeskedjenek a szakállamtitkár levelében található utasításnak.

A sajtótájékoztatón kiosztották a Gémesi Ferenc által írt levelet. Ebben az olvasható, hogy "kérem, hogy a Kormány álláspontjáról a megküldött információk alapján tájékoztassa a fogadóország politikai és közéleti tényezőit". 

A levélhez mellékelt külképviseleti tájékoztató egyebek mellett azt tartalmazza, hogy vannak kormányellenes tüntetők, akik élnek az alkotmányos jogaikkal, és vannak "a mögéjük bújó politikai futball-huligánok". A tájékoztatóban az is olvasható, a tüntetők jogát védeni kell, de a rendbontásokat meg kell akadályozni, fel kell számolni és a rendbontókat meg kell büntetni. A tájékoztató egyik pontja azt is tartalmazza, hogy Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben hétfőn mondott felszólalásában úgy fogalmazott, az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz.

"Természetes a tájékoztatás"

Teljesen természetes, hogy a nagyköveteket rendszeresen el kell látnunk tájékoztató anyagokkal - reagált a kormányszóvivő Németh Zsolt szavaira. Danks Emese elmondása szerint rendszeresen küldik ezeket a tájékoztatókat, a mostani tájékoztató kiküldését az október 23-ai ünnepségsorozat nemzetközi és belpolitikai vonatkozásai indokolták. "A külképviseletek sajtóelemzést kaptak, a kormány álláspontját az eseményekkel kapcsolatosan, valamint különböző politikai és gazdasági elemzéseket" - tette hozzá.

A Magyar Nemzet szombati számában írt a jegyzékről. Eszerint "az ellenzék vezetőjének lejáratása is szerepel az október 23-án történtek kapcsán a hazánk külföldi diplomáciai képviseleteinek szétküldött, az események helyes és elvárt kommunikációját taglaló, lapunk birtokába került jegyzékben. Mindez szakítás a rendszerváltás óta eltelt évek gyakorlatával, hiszen a nagykövetektől természetes módon elvárható a mindenkori kormány iránti lojalitás. Az ellenzék minősítésére azonban eddig soha nem kaptak felszólítást" - írja a lap.

Befolyásolással Orbánt is vádolták

A nagykövetek befolyásolásának vádja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét is érte korábban, akkor az MSZP oldaláról. A külügyi államtitkár azzal vádolta Orbánt, hogy amikor nagykövetekkel találkozott, a biztonsági helyzetre hivatkozva "legalábbis óva intette" a budapesti nagyköveteket attól, hogy állam- és kormányfőik október 23. környékén Magyarországra látogassanak.

A külügyi tárca szerinte október 23-a előtt számos nagykövettől kapott személyes és telefonos megkeresést azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nem egyértelműen fogalmazott a magyarországi biztonsági helyzetről. A nagykövetek azt kérdezték, hogy az október 23-ai eseményekre érkező külföldi vendégek biztonságát tudja-e szavatolni a külügyminisztérium. A Fidesz szerint azonban egyáltalán nem beszélt le nagyköveteket Orbán Viktor az idelátogatásról.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK