Gergényi: elenyésző a 11 rendőrfeljelentés

2006.10.28. 9:23

Elenyészőnek nevezte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a tizenegy rendőrök elleni feljelentést. A rendőröket állampolgárok jelentették fel az ügyészségen az október 23-i intézkedések miatt.

A feljelentésekről a rendőrfőkapitány a sajtóból értesült. "Ezek valóságtartalmát az ügyészség fogja kivizsgálni" - fogalmazott Gergényi a köztévé szombati Nap-kelte című műsorában. Szerinte mivel több ezres tömeggel szemben intézkedtek a rendőrök, ehhez képest elenyésző a panaszok száma.

Az intézkedő rendőrökkel kapcsolatban megjegyezte: nehéz helyzetben vannak, amikor a tüntetőkkel állnak szemben és provokációnak vannak kitéve, de arra tanítják őket, hogy ezt ne vegyék észre, tűrjék és csak akkor cselekedjenek, ha parancsot kapnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tud Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő ügyéről, Gergényi Péter azt mondta: nincs róla külön információja. Az ellenzéki honatya hétfőn, a rendőri akciók során sérült meg és korábban már jelezte, hogy ő is az ügyészséghez fordul a történtek miatt.

A rendőrfőkapitány a köztévé reggeli műsorában megismételte korábbi kijelentését, hogy a műveletre ő adott utasítást, a lőfegyver kivételével ő engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz használatát és ezért vállalja a felelősséget. Azt, hogy melyik kényszerítő eszközt használták a helyszínen, az ott tartózkodó parancsnok döntötte el - tette hozzá. "Humánusak voltunk" - jelentette ki Gergényi Péter utalva arra, a felszólításokat követően elegendő időt hagytak arra, hogy azok, akik akartak, hazamehessenek.

"Mi nem a kormányt védjük, hanem az állampolgárokat" - mondta, kiemelve, hogy a rendőrség távol tartja magát a politikától. Gergényi Péter szerint "szinte kultikus hely" lett a Kossuth tér, ahova minden este kisebb-nagyobb csoport igyekszik visszatérni.

A rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy továbbra sem fogták el a rendőrök Budaházy Györgyöt, akit a szeptember 18-áról 19-re virradóan történt budapesti zavargásokkal összefüggésben országosan köröznek. Megjegyezte, Budaházy "nagyon ügyesen bujkál" és mint mondta, ez "komoly elismerés" a részéről. Hozzátette: a rendőrség egyik legjobb csoportja dolgozik a férfi elfogásán.

Gergényi Péter már korábban kijelentette, megvédi rendőreit, akik szerinte szakszerűen jártak el a sokszor erőszakosan viselkedő, barikádokat építő, köveket dobáló tiltakozókkal szemben. Gergényi azt mondta, ha valakinek megalapozott panasza van, akkor forduljon az ügyészséghez.

Jogvédők szerint a rendőrség jogosan oszlatta fel ugyan a be nem jelentett tüntetést, de ennek során több szabálytalanságot is elkövetett. Az [origo] tudósítói is beszámoltak róla, hogy a rendőrök a könnygázgránátokat sokszor fejmagasságban lőtték ki az emberekre, ami komoly sérülést okozott többeknek. Fotók és tévéfelvételek bizonyítják, hogy a rendőrök az előállított emberek közül többet megvertek. A rendőrséget bírálja a Fidesz is, a párt állítása szerint a rendőrök sok olyan embert is bántalmaztak, aki békés részvevője volt a tüntetéseknek.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK