Új helyszínen folytatják a Kossuth tériek

2006.10.28. 17:23

Hétfőtől újra demonstrálnak a Kossuth tériek, az új helyszín a Batthyány örökmécses - jelentették be szombat délután a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén a Várban, ahol körülbelül ezer ember gyűlt össze a Mátyás templom mellett. Szavazással döntöttek egy november 25-én tartandó alkotmányozó nemzetgyűlés előkészítéséről. A rendezvény kilenc óra után ért véget.

Szombat este 9 óra után befejeződött a budai Várban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése, a színpadot elbontották, a rendezvényen részt vevő mintegy ezer ember túlnyomó többsége hazatért, többen azonban a Kossuth térre indultak.

A rendezvény szervezői délután öt órától hajnali kettőig jelentették be demonstrációjukat, ám az korábban fejeződött be a jelzettnél, mert a résztvevők gyorsan és fegyelmezetten elvégezték az összejövetel célját: szavazással döntöttek egy november 25-én tartandó alkotmányozó nemzetgyűlés előkészítéséről.

A nemzetgyűlés célja a jelenleg hatályos 1949 évi - tehát a kommunizmusban született - alkotmány helyett a történelmi alkotmány jogfolytonosságának visszaállítása lenne.

A fél hat körül kezdődött  tüntetésen elsőként a moderátor köszöntötte a megjelenteket, köztük a sajtót és a "téglákat" is. Elmondta, hogy a demonstráció célja, hogy egy új Magyarország jöjjön létre.

Sokan fütyültek, és azt kiabálták, hogy "áruló!", amikor Takács András, a Kossuth téri demonstráció fő szervezője lépett a színpadra. Többen ugyanis őt teszik felelőssé azért, hogy a rendőrség október 23-án hajnalban ki tudta üríteni a Kossuth teret. Akkor azonban már megtapsolták Takácsot, amikor arról beszélt, hogy "a Kossuth tér nem szűnt meg" és a fő cél továbbra is a kormány leváltása.

Takács arról beszélt, hogy megérti azoknak a felindulását, akiknek a tér kiürítésekor elkobozták a holmijukat. Szerinte a rendőrség politikai utasításra ürítette ki a teret, ezzel akarták elérni, hogy az október 23-i megemlékezésekre érkező külföldi delegációk ne lássák a Kossuth téri tüntetőket. Pedig a demonstrálók készültek: olyan hat méter hosszú transzparenseket készítettek, melyeket az őket elzáró paraván fölé tudtak volna emelni.

Takács beszámolt róla, hogy szombaton Piliscsabán üléseztek a forradalmi bizottmányok. Itt arról döntöttek, hogy november 25-én rendszerváltó népgyűléseket hirdetnek meg az ország minden településén. Vállalkozók segítségével egy nemzeti koordinációs irodát is létrehoztak.

Hétfőtől folytatják a Kossuth tériek

Fotó: Marton Bálint
Takács: a Kossuth tér nem szűnt meg

Hétfőtől újra demonstrálnak a Kossuth tériek - jelentette be Takács. A demonstráció új helyszíne az V. kerületben, a Báthory utca és a Hold utca kereszteződésénél lévő Batthyány örökmécses. A demonstrálók képviseletében tárgyaló Magyar Nemzeti Bizottság 2006 közölte, hogy a tüntetés részleteiről már meg is egyeztek a rendőrséggel. Eszerint naponta 17 és 21 között folytatódhat a korábban a Kossuth téren elkezdett demonstráció a Batthyány örökmécsest körülvevő területen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton este közölte, hogy egy magánszemély tett bejelentést pénteken, hogy demonstrációt tartana október 30-tól november 30-ig, naponta 17-21 óra között az V. kerületi Aulich utcában. A bejelentést a BRFK tudomásul vette. A bejelentő színpadot nem épít és a meghatáro- zott időtartalmon belül tartja meg rendezvé- nyét. A helyszínt a rendőrség biztosítja.

Bekötött fejjel is jöttek a Várba

Tamás Károly, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke a Várban arról beszélt, hogy '56 követelései ma sem teljesültek. Hiába volt rendszerváltás, nem élnek jól az emberek. Bírálta az Európai uniót is, hogy nem kezelik a régi tagországokkal egyenrangúan Magyarországot. Beszédének végén nagy üdvrivalgást váltott ki amikor arról beszélt, hogy ragaszkodnak az Árpád-sávos lobogóhoz. Mint mondta, ez a szimbólum szerepel a Szent István által kibocsátott pénzérmeken is.

Fotó: Marton Bálint

A  Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén körülbelül ezer ember gyűlt össze. A Mátyás templom melletti tér teljesen nem telt meg. Többen hoztak magukkal nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókat. A résztvevők között feltűnt néhány bekötött fejű ember is, ők vélhetően részt vettek a hétfői tiltakozásokban.

A rendőrök több mint tíz személyautóval és legalább négy mikrobusszal érkeztek a demonstráció helyszínére - jelentette tudósítónk. A demonstráció helyszínének bejáratát kordonnal szűkítették le.

Turisták nézték a rendezvényt

A Várban a külföldiek is felfigyeltek a rendezvényre. Német turisták tudósítónknak elmondták, hogy tisztában vannak vele, hogy kormányellenes demonstrációról van szó, sőt még azt is tudták, hogy a rendezvény 17 órára volt meghirdetve. Szintén külföldiek "elnökellenes" tüntetésről beszéltek, de azt ők is tudták, hogy politikai demonstráció készül a Várban.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a rendezvénnyel szeretne koncepciót adni azoknak a tüntetéseknek, amelyeknek - állítása szerint - eddig láthatóan nem volt konkrét célja. Mint mondta, most hosszú távú ellenállásra rendezkednek be, amelyet egy saját költségvetéssel rendelkező árnyékkormány és egy az államival párhuzamos, saját intézményrendszer létrehozásával kívánnak megvalósítani. "Fel kell építeni egy másik, alternatív Magyarországot a Gyurcsány-féle új Magyarországgal szemben" - fogalmazott korábban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK