Gyurcsány megvédte a rendőröket

2006.10.30. 14:27

Megvédte a túlkapásokkal vádolt rendőrséget parlamenti felszólalásában hétfőn Gyurcsány Ferenc, aki szerint a hatóság október 23-i fellépése indokolt és arányos volt. A kormányfő - akinek beszéde alatt az ellenzéki képviselők kivonultak az ülésteremből - visszautasította a rendőrséget ért, szerinte politikai vádakat. A Fidesz frakcióvezetője viszont arról beszélt, hogy a "piac már beárazta Gyurcsány Ferenc bukását".

Megvédte a rendőrséget napirend előtt felszólalásában Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök beszéde alatt a Fidesz és KDNP képviselői szokás szerint kivonultak, csak a két párt frakcióvezetője maradt az ülésteremben. A kormányfő arról beszélt, hogy az országban rendnek és nyugalomnak kell lenni, és ennek nincs alternatívája.

Kijelentette: a rend feltétele a parlamentarizmus, a köztársaság intézményei és a törvények tisztelete. Mint mondta, a kormány a rend pártján áll, ezért megfogalmazása szerint "visszautasítjuk a rendőrséget érő politikai vádakat". Gyurcsány szerint, aki a rendőrséget támadja, az gyengíti a rendőrséget, és a rendzavarók pártján áll. A rendőrség október 23-i fellépésére utalva azt mondta, hogy a hatóság intézkedése "összességében törvényes, indokolt és arányos volt".

Akit a rendőri intézkedések bármelyik eleme sértett, panaszt tehet, és a törvény garantálja, hogy a panaszokat a rendőrség kivizsgálja - tette hozzá. Korábban ezzel kapcsolatban a budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter azt mondta, hogy a panaszokat nem a rendőrségnél, hanem az ügyészségnél kell jelezni.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány bízik a rendőrségben és megvédi azt. Gyurcsány megismételte azt a korábban nyilvánosságra hozott döntést, hogy három tekintélyes jogászt kért fel a gyülekezési jogra vonatkozó törvény áttekintésére. Szerinte az utcai demonstrációk kérdése nemcsak jogi, hanem történelmi, társadalmi és lélektani összetevői is vannak.

Szakértők vizsgálják a rendzavarásokat

A kormány egy jogászokból, szociológusokból, kriminálpszichológusokból álló szakértői testületet állít fel, amely a tüntetésekkel és a rendőri intézkedésekkel kapcsolatos valamennyi vizsgálat eredményét megkapja, és ezekkel kapcsolatos meglátásaikat a kormány és a nyilvánosság elé fogják tárni. A bizottság vezetőjének a miniszterelnök Gönczöl Katalin kriminológus professzort kérte fel - közölte a Kormányszóvivői Iroda hétfőn az MTI-vel. A felkéréstől számított hatvan napig tevékenykedő testület feladata, hogy a kormány számára átfogó szakmai értékelést készítsen és ajánlásokat fogalmazzon meg az elmúlt hetek rendzavarásai kapcsán. A bizottság a tervek szerint tíztagú lesz, a szakmai testületben jogászok, szociálpszichológusok, történészek és rendvédelmi szakértők dolgoznak majd. A tagok felkérése folyamatban van. A bizottság várhatóan néhány napon belül megalakulhat. A bizottság munkája nem lesz nyilvános.

A miniszter is elégedett

Petrétei József is felszólalt napirend előtt, az igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy a rendőrség a jogszerűség, a szakszerűség és az arányosság elvét szem előtt tartva járt el. Az ülésteremben nagy derültséget okozott, hogy pont a miniszter kijelentésekor lépett be felkötött kézzel a fideszes Révész Máriusz, aki október 23-án sérült meg.

Az igazságügyi miniszter kijelentette, hogy ő is támogatja a történteket feltáró vizsgálatot. Elismerte: felmerült a gyanú, hogy egy-egy rendőri intézkedés törvénytelen lehetett, de megvannak a szabályok, hogyan lehet panaszt tenni és ezeket hogyan kell kivizsgálni. Petrétei József az ülés után újságírói kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Kövér László a miniszter által elmondottakra reagálva élesen támadta a rendőrséget és a kormány politikáját. Szerinte már nem az a kérdés, hogy követtek-e el bűncselekményt a rendőrök, hanem az, hogy hány alkalommal, milyen politikai felhatalmazásra és felelősségre vonják-e őket. A történtek fő felelőse szerinte Gyurcsány Ferenc, akit "a demokrácia hajóján elszabadult hajóágyú"-nak nevezett. A fideszes politikusnak válaszoló Szilvássy György kancelláriaminiszter politikai koholmányoknak nevezte a vádakat, amelyeket, mint mondta, kedden az együttes bizottsági ülésen tételesen cáfolni fog.

Navracsics keresztes hadjáratot emleget

A kormányfő beszédére reagálva Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Gyurcsány Ferenc keresztes hadjáratot folytat a társadalmon belül, amikor rendbontókra és demokratákra osztja az embereket. Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő nem közös célokat, hanem ellenségeket nevez meg, Navracsics szerint azért, mert "a piac már beárazta Gyurcsány Ferenc bukását", aki ezért azt bizonygatja, hogy ellenfelei még nála is rosszabbak.

A liberálisok is a rendőrség mellé álltak

Fodor Gábor, az SZDSZ képviselője a miniszterelnökhöz hasonlóan úgy vélte, hogy a rendőrség fellépése törvényes volt, hiszen a hatóságnak a rendbontókkal szemben fel kell lépnie. Hozzátette ugyanakkor: ez nem biztos, hogy áll minden egyes rendőr viselkedésére, ezért a liberális párt támogatja a történtek kivizsgálását és egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

A gyülekezési törvény tervezett módosításával kapcsolatban Fodor azt mondta: nem biztos, hogy ennek most, kampányszerűen kell nekilátni, meg kell várni, amíg bizonyos távolságból lehet szemlélni a történteket, illetve a miniszterelnök által felkért jogászok megfogalmazzák az észrevételeiket. Az [origo] kérdésére azt mondta: az SZDSZ képviselői kedden részt vesznek az emberi jogi, a honvédelmi és rendészeti és a nemzetbiztonsági bizottság közös ülésén és megszavazzák a napirendet. Mint arról beszámoltunk, a múlt héten a kormánypárti képviselők a három bizottság együttes ülésén nem szavazták meg a napirendet, majd távoztak az ülésről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK