A Fideszt gyanítja a zavargás mögött a kormány

2006.10.31. 17:01

Fideszes politikusokkal állhattak kapcsolatban az október 23-i zavargások szervezői - állította három parlamenti bizottság együttes ülésén Szilvásy György kancelláriaminiszter. Kövér László fideszes képviselő szerint Szilvásy csak annyit bizonyított be, hogy "bizonyos emberek, akiket ráadásul nem vádolnak bűncselekmények elkövetésével, beszéltek más emberekkel, köztük a Fidesz képviselőivel is". Szerinte figyelemelterelésről van szó a kormányzat részéről.

Az október 23-i zavargások szervezői fideszes politikusokkal álltak kapcsolatban - állította titkosszolgálati információk alapján Szilvásy György kancelláriaminiszter az emberi jogi, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági parlamenti bizottság keddi ülésén közös ülésén. A múlt heti üléssel szemben, amikor a képviselők még a napirendi pontokban sem tudtak megállapodni, szerdán a napirend elfogadása után meghallgatták a meghívottakat is.

A titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter arról beszélt, bizonyíték van arra, hogy az MTV-székház elleni támadás - amely szerinte spontán módon alakult ki - után szélsőjobboldali szervezetek hálózatot hoztak létre, amelyben békésen és agresszívan fellépő csoportok is jelen voltak. Szilvásy szerint a hálózat tagjai kapcsolatban álltak a Fidesz több helyi csoportjával, illetve fideszes politikusokkal.

A kancelláriaminiszter szerint ezért felmerül a gyanú, hogy egyes politikai pártok közvetlenül vagy közvetve felelősek az október 23-án történtekért. Szilvásy elmondta: ennek fényében érthető, hogy az ellenzéki párt a demonstrációját miért szervezte az Astoriához. A politikus hozzátette: a titkosszolgálatoktól kapott bizonyítékokat csak zárt ülésen tudja bemutatni.

Tóth Károly szocialista képviselő ekkor azt javasolta, hogy zárt ülésen folytatódjon a meghallgatás, hogy a képviselők szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak. Ezt követően hosszas vita alakult ki az ellenzéki és a kormánypárti politikusok között: az ellenzék azt nehezményezte, hogy nem tehettek fel kérdéseket a meghívottaknak. A kormánypárti többség végül megszavazta, hogy az ülés zárt formában folytatódjon tovább.

Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke elképesztőnek nevezte Szilvásy állításait. Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja pedig az ülés szünetében azt mondta: a kormánypártok át akarják terelni a rendőri brutalitásról vagy legalábbis dilettantizmusról szóló vitát egy olyan mederbe, amelyben a Fidesz képviselőit tennék felelőssé a demonstrációkért.

Kövér azt mondta: ez a próbálkozás sikertelen volt. Szerinte Szilvásy György csak annyit közölt az ülésen, hogy bizonyos emberek, akiket ráadásul nem vádolnak bűncselekmények elkövetésével, beszéltek más emberekkel, köztük a Fidesz képviselőivel is. Kövér államtitokra hivatkozva nem nevezte meg közelebbről, hogy kik azok a bizonyos emberek, illetve mely képviselőkkel beszéltek.

A szintén fideszes Deutsch-Für Tamás pedig egy fényképet mutatott fel a testületi ülésen. Ezen egy rendőr látható, aki éppen egy "elkúrtuk" feliratú pólót vesz fel, a mellette álló férfi, akin egy hasonló ruhadarab látható, pedig lefotózza a rendőrt. A képen látható még egy rendőr, aki őket nézi. A fideszes képviselők azt kérdezték a rendőri vezetőktől, hogyan lehetséges mindez, illetve utaltak arra, hogy ez bizonyíték lehet a rendőri provokációra.

A főkapitány videóval is készült

Az ülésnek még a nyilvános részén felszólalt Pétrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is, aki azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség október 23-án nem tolta rá az engedély nélkül demonstrálókat az Astoriánál zajló Fidesz-rendezvényre. Petrétei szerint a rendőrség éppen azt próbálta megakadályozni, hogy a két csoport összeérjen. A miniszter hozzátette: néhány rendőri intézkedés valóban nem volt megfelelő, ezt azonban ki fogják vizsgálni. Petrétei az [origo] kérdésére, hogyan lehet azonosítani az eltakart arcú, jelvényt nem viselő rendőröket, azt mondta: a rendőrség ilyenkor egy egységként működik, így a parancsnokok felelősségét is vizsgálják, őket is kihallgatják és ők azonosíthatják majd az egyes személyeket.

Bene László országos rendőrfőkapitány az ülésen térképek, és videók segítségével mutatta be, hogy október 23-án hogyan és merre haladtak a tüntetők, valamint a rendőrség. A főkapitány szerint ezek bizonyítják, hogy a rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy az engedély nélkül tüntetők és a fideszes demonstráció résztvevői ne keveredjenek össze. Bene elmondta: Orbán Viktor október 23-án 17.45-kor hagyta el az Astoriát, a rendőrség pedig 18.01-kor kezdte meg a tömegoszlatást a Deák téren. A főkapitány hozzátette: a rendőrségi rádiófelvételek is bizonyítják, hogy igyekeztek egymástól távol tartani a két tömeget. 

Kövér szerint viszont az az állítás, hogy a demonstrálók maguk indultak az Astoria felé és nem a rendőrök terelték őket oda, nem állja meg a helyét. Mint fogalmazott: "nem a csík tolja a repülőt". Balog Zoltán előtte azt mondta: bizonyítékaik vannak arra, hogy politikai megrendelésre provokátorok intézték a két tömeg összekeveredését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK