Háttérbe vonult a Kossuth téri főszervező

2006.10.31. 13:32

Már nem foglalkozik demonstrációk szervezésével Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője, aki kissé csalódottan vette tudomásul, hogy nem léptek mások a helyére. Heves indulatokat váltott ki egyesekből hétfő este a Batthyány-örökmécsesnél, hogy a november 30-ig meghirdetett demonstrációsorozat első összejövetelén órákon át egyetlen ismert főszervező, illetve szónok sem volt a téren.

"Számon lehet kérni rajtam ezt, de már nem én vagyok a főszervezője ennek a demonstrációsorozatnak. Reméltem, remélem, hogy mások a helyemre lépnek" - közölte megkeresésünkre Takács András, aki több mint egy hónapon át vezető szervezője volt a Kossuth téri tüntetésnek. A részben általa irányított Magyar Nemzeti Bizottság 2006 jelentette be a november 30-ig tartó tüntetéssorozatot is a Batthyány-örökmécseshez.

Az utcánál fontosabb a háttérmunka

A hétfő esti első demonstráción többen hangosan kritizálták a szervezőket, mivel órákon át egyetlen ismert vezető, egyetlen szónok sem jelent meg az Aulich és a Báthory utca sarkán. Egy fiatal férfi -  aki vidékről érkezett terhes feleségével együtt - méltatlankodott a szervezetlenség miatt, míg voltak, akik védték a tüntetéssorozat elindítóit. A megjelent mintegy 200 kormányellenes tüntetőből hárman-négyen egy alig hallható megafonon keresztül sorolták sérelmeiket, a többség jobb híján egymással beszélgetett.

Takács András az [origo]-nak azt mondta, hogy az új demonstrációsorozat főszervezője Gyökös László lett - aki nem tagja a bizottságnak -, ő azonban hétfőn lebetegedett, ez lehetett az oka annak, hogy nem volt rendesen megszervezve a tüntetés. Takács azt is elárulta, hogy ő háttérbe vonult, a Kossuth téri eseményekkel elindított "politikai folyamat továbbvitelén" dolgozik ezután. "Fontos a folyamatos utcai jelenlét is, de ennél sokkal fontosabbnak tartom a háttérmunkát, a további események szakmai előkészítését, amit most végzek" - közölte a korábbi szervező.

Kérdésünkre, hogy ennek ellenére szónokként miért nem volt ott a Batthyány-örökmécsesnél sem ő, sem Molnár Tamás, sem más ismert vezető, azt felelte: személy szerint ő hétfő este is a november 25-i Országos Akaratnyilvánító Népgyűlést készítette elő. A bizottság egyik vezetője, Gonda László - miután állítólag többször telefonáltak neki a térről - végül több órával az esemény megkezdése után megjelent ott, és egy személyautó tetejére épített "szószékről" felidézte az október 23-án történt eseményeket.

A hétfő esti demonstráción voltak olyanok is, akik keserűen megjegyezték, a végén még a kormányfőnek lesz igaza, aki korábban kijelentette, hogy a demonstrálók egyszer majd úgyis elfáradnak és hazamennek. Takács erre így reagált: "Valóban nem egyszerű feladat az érdeklődés hosszú távú fenntartása, és az látszik, hogy az új szervezőknek még nincs ilyen tapasztalata. Nem úgy, mint nekünk a Toroczkai Lacival (a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi elnöke), mi már profi, régi harcosok vagyunk."

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK