Párthűség alapján ítélik meg az emberek a zavargást

2006.10.31. 10:12

Pártszimpátia alapján élesen megosztja az embereket az október 23-i események megítélése - derül ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából. A felmérésből kiderül, hogy többek szerint a rendőrök kezdeményezték az erőszakos cselekményeket, ugyanakkor a többség helyesnek ítélte a Kossuth tér hajnali kiürítését.

Megosztja a közvéleményt az október 23-i események megítélése - derül ki a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense közös felméréséből. Az MSZP és a Fidesz szavazói gyökeresen ellentétesen vélekednek az ünnepségeket kísérő utcai összecsapásokról.

A többség (41 százalék) úgy vélte, hogy az erőszakos cselekményeket a rendőrök kezdeményezték, míg 24 százalékuk szerint a tüntetők. 21 százalékuk pedig úgy látta, mindkét fél közrejátszott a zavargások kialakulásában. A Fidesz szavazóinak valamivel több mint fele egyértelműen a rendőrséget hibáztatja, az MSZP-sek 86 százaléka pedig a tüntetőket. Az összes megkérdezett többsége (64 százalék) helyesnek ítélte a Kossuth tér hétfő hajnali kiürítését. A Fidesz támogatóinak ugyancsak 64 százaléka azonban helytelenítette ezt a lépést.

A rendőrség szakszerűségének megítélése is megosztja az embereket. Szakszerűnek 50, szakszerűtlennek a megkérdezettek 40 százaléka minősítette a rendőri beavatkozást. A pártpreferencia itt is döntő, mert míg az MSZP-sek 90 százaléka szerint szakszerű volt, a Fidesz támogatóinak 77 százaléka szerint szakszerűtlen volt a rendőrség közbelépése. A rendőrségi fellépést az emberek 46 százaléka találta túl durvának, 45 százalékuk szerint viszont megfelelő volt. 5 százalék ugyanakkor túlságosan enyhének tartotta rendőröket. A Fidesz-szavazók 84 százaléka a durva rendőri fellépést hangsúlyozta, az MSZP-sek 82 százaléka szerint a rendőri fellépés éppen megfelelő volt.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrök tudatosan terelték-e a Fidesz-gyűlés felé az erőszakos tüntető csoportot, a megkérdezettek 50 százaléka nemmel, 30 százaléka igennel válaszolt. A pártpreferencia szerinti megoszlás itt éles megosztottságot mutat.

A felmérés során vizsgálták azt is, hogy kiket tartanak felelősnek az emberek az eseményekért. Eszerint a kormányt és az ellenzéket gyakorlatilag egyforma mértékben (49, illetve 47 százalék) hibáztatják a megkérdezettek. A kormánypártok felelősségét egy százas skálán 64 pontra értékelték, az ellenzék és Orbán Viktor pontértéke hasonló nagyságrendű (61-61 pont).

A megkérdezettek harmada egyetértett azzal, hogy a Fidesz és a KDNP külön ünnepelt, de közel kétharmaduk ellenezte ezt. A Fidesz támogatói közül 30 százalék helytelenítette a külön ünneplést. A felmérés szerint az összes megkérdezett kétharmada úgy vélte, nem volt megfelelő helyszín az Astoria a Fidesz-gyűlés megtartására. A pártpreferenciát figyelembe véve főleg a szocialista szavazók tartották alkalmatlannak a helyszínt, míg a Fidesz szimpatizánsai szerint megfelelő vagy ideális volt az Astoria.

KAPCSOLÓDÓ CIKK