Orbán posztkommunistázott meghallgatásán

2006.10.31. 15:52

Többször is "posztkommunista hazugságnak" nevezte kormánypárti faggatóinak kérdéseit Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, amikor meghallgatta a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottsága. Orbánt strasbourgi beszéde miatt hallgatták meg, ahol többek között azt mondta, hazug és csaló kormányoknak ne nyújtson segítséget az EU. Orbán szerint a bizottságban azt akarták rábizonyítani, hogy szavaival az országnak akart kárt okozni.

Orbán Viktort hallgatta meg a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottsága strasbourgi beszédével kapcsolatban, ahol többek között arra szólított fel, hogy az EU hazug és csaló kormányoknak ne nyújtson segítséget. Ezzel kapcsolatban a kormánypárti képviselők azt akarták megtudni, javasolta-e Orbán az uniónak, hogy vonjanak meg Magyarországtól támogatásokat.

A vita elején Orbán közölte: a beszéd teljes szövege már megjelent a sajtóban, nyilvános. Az általa elmondottak pedig nem szorulnak magyarázatra, így azt kell tisztázni, miért is hívták meg az ülésre, mert szerinte már korábban is alaptalanul támadták a kormánypártiak a beszéd miatt. Miért vagyunk itt? Hogy Önök pocskondiázhassanak? - fakadt ki még az ülés elején Orbán, majd hozzátette: olyan mondat nincs a strasbourgi beszédében, amely Magyarország számára káros lett volna.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), a testület elnöke szerint viszont csak arra a nyolcezer milliárd forintos uniós támogatásra utalhatott beszédében Orbán, amit Magyarország lehívhat az EU-forrásokból az elkövetkező években. Szerinte más támogatást nem kap az ország az EU-tól. Ezért úgy vélte: Orbánnak vissza kellene vonnia állításait, vagy bocsánatot kérnie. Emellett a kormánypárti képviselők azt is megkérdezték: melyik kormányokra vonatkozott a vitatott mondat.

Orbán "régi kommunista tempónak" minősítette a kormánypárti képviselők hozzászólásait. Szerinte kérdés formájában már előre megfogalmazták a vádakat, és igazából nem is kíváncsiak semmire. Orbán ezután is többször "posztkommunista hazugságnak" minősítette a kormánypártiak állításait.

Strasbourgi beszédével kapcsolatban azt mondta, hogy az "egy történelmi beszéd volt", melynek egyik része főhajtás volt az '56-os forradalom előtt, a másik részében pedig arról volt szó, milyen kihívásokkal kell szembenéznie az Európai Uniónak a jövőben. Ebben a részben beszélt arról Orbán, hogy a posztkommunista örökséggel is meg kell küzdenie Európának. "Az EU-nak szembe kell néznie azzal, hogy Európa egy részében a napi politikai gyakorlat részei a hazugság, a csalás, a köztársasági elnöknek átadott hamis gazdasági adatok" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Arra a felvetésre, hogy csak a nyolcezer milliárdos uniós támogatásra utalhatott, amikor a segítségnyújtásról beszélt Strasbourgban, Orbán azt válaszolta: az unió semmilyen segítséget nem nyújt Magyarországnak. "A KGST volt az, amely segítséget nyújtott. Az unión belül jogaink vannak. A támogatásért fizettünk, nem ajándékba kapjuk. Ez jár, ezt nem lehet elvenni egy politikai beszéddel" - fogalmazott.

Az ülést Orbán úgy összegezte, hogy durva hazugsággal illették, megpróbálták kiforgatni a szavait, és azt akarták bebizonyítani, hogy kárt akart okozni az országnak beszédével,azt akarta volna elérni, hogy Magyarország ne kapjon pénzt. Közölte azonban, hogy nem mondott ilyet. Eörsi Mátyás pedig úgy zárta le a Fidesz elnökének meghallgatását: nem sikerült előbbre jutni a vitatott mondat értelmezésével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK