Nyert az ombudsman a szcientológusok ellen

2006.10.31. 16:11

Első fokon pert nyert az adatvédelmi biztos a Magyar Szcientológia Egyház ellen. Az egyház azért indított pert, mert az ombudsman megtagadta egy rendőrségi szakértői vélemény kiadását.

A Fővárosi Bíróság kedden elutasította azt a keresetet, amelyet a Magyar Szcientológia Egyház Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ellen nyújtott be. A szcientológiai egyház azért indított pert, mert az ombudsman szakértői véleményt kért a rendőrségtől arról az E-méterről - elektro-pszichometerről -, amit az egyház lelkészei használnak a gyóntatás során.

Az adatvédelmi biztos a szakértői vélemény alapján állította, hogy az E-méter alkalmas lehet hazugságvizsgálatra, így szerinte erről az egyháznak tájékoztatni kell a híveket. Az ombudsman arra hivatkozva, hogy a szakértői vélemény döntés-előkészítő anyagnak számít, megtagadta annak kiadását. Az egyház ezért pert indított az adatvédelmi biztos ellen.

A bíróság ítéletében kimondta: a kérdéses irat döntés-előkészítő dokumentum volt, amelyet az ombudsman nem köteles kiadni. A bíró ítélete indoklásában kiemelte: habár az előző tárgyaláson az alperes végül kiadta a kért iratot a felperesnek, ez nem jelenti azt, hogy elismerte volna a korábbi visszautasítás jogszerűtlenségét. A bíróság kimondta azt is, hogy az ombudsman eljárása megfelelt a vonatkozó jogszabályoknak. A döntés nem jogerős, az egyház jogi képviselője egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy fellebbeznek-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK