Egy ítélet nyomán újranyílhatnak a kisposták

2006.11.02. 7:39

Egy Legfelsőbb Bírósági ítélet kimondta: a mobilpostai szolgáltatás nem helyettesíti minden tekintetben a postahivatalokat. Az LB a Borsod megyei Komlóska elöljáróinak beadványa nyomán hozott határozata precedensértékű lehet, amelynek alapján számos kistelepülés követelheti vissza postahivatalát - írja a Népszabadság.

Nem, helyettesíti minden tekintetben az állandó postát a mobilpostajárat. Ezt kedden mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) a Borsod megyei Komlóska elöljáróinak beadványa alapján. A település vezetői ugyanis nem fogadták el, hogy mobilszolgáltatás váltotta fel a Magyar Posta állandó hivatalát. Előbb a Nemzeti Hírközlési Igazgatósághoz (NHI) fordultak - hiába -, majd a bírósághoz, majd új eljárás következett az NHI-nál, és az ügy végül az LB elé került - írja a Népszabadság.

A Legfelsőbb Bíróság azt mondta ki, hogy ha egy településen postai szolgáltatást nyújtanak, akkor annak mindenben meg kell felelnie a jogszabályban előírtaknak. A komlóskaiak szerint ez azt jelenti, hogy a Postának teljes körű szolgáltatást kell nyújtania a településen. Most azonban csak két óráig van nyitva a postahivatal, a maradék időben pedig mobilposta működik, ám, aki nem tudja átvenni a neki érkező küldeményt a mobilpostán, annak másik településre kell utaznia érte. Ez viszont nem felel meg a postaára vonatkozó szabályoknak.

A komlóskaiak ügyvédje szerint az ítélet precedensértékű lehet, ugyanis nagyon sok falu van hozzájuk hasonló helyzetben. Ha ők is jogi útra terelik az ügyet, akkor feltehetően sok kistelepülésen vissza kell majd állítani a korábbi postai szolgáltatást.

Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. Vezérigazgatója azt mondta a lapnak, hogy egy szeptemberi felmérés szerint Európában a 6-7. legjobb postai szolgáltatás Magyarországon van, ráadásul kiemelten igaz ez a mobilpostai szolgáltatásra. Ennek módszertanát a földrész több országából is tanulmányozni kívánják - írja a Népszabadaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK