Fél év alatt alakítaná át a kórházi ellátás rendszerét az egészségügyi tárca. Megszüntetnének kilencezer aktív, gyógyításra szolgáló kórházi ágyat, de közben 7500-zal növelnék az ápolásra szolgáló helyek számát.

Hat hónap alatt alakítaná át a kórházi ellátórendszert az Egészségügyi Minisztérium új tervezete. A csütörtökön a kormány elé kerülő dokumentum szinte minden intézményt érint: kisebbek lesznek a belgyógyászatok, a szemészetek, a szájsebészetek, a gégészetek, a gyermekgyógyászatok, de a sebészetekhez és traumatológiákhoz is hozzányúlnak. A meglévő 60 ezer gyógyításra használt kórházi ágyból 2007 júliusától csak 43 ezer fenntartására kötne szerződést az egészségbiztosító. Eközben az inkább ápolásra, mint gyógyításra szolgáló férőhelyek számát 20 ezerről 27,5 ezerre emelik - írja a Népszabadság.

A lap szerint fővárosban a Schöpf-Merei Ágost Anya- és Csecsemővédelmi Központ, a Szent Rókus és a Szent Ferenc Kórháznak kapna ilyen ápolási és rehabilitációs feladatot. Vidéken a szikszói, a móri, a csornai, a kapuvári, a kisbéri, a komáromi, a pásztói, a nagykőrösi, a mosdósi, a marcali, a szolnoki MÁV, a bonyhádi, a dombóvári, a celldömölki, a sárvári, a körmendi, a zirci, a sümegi kórház alakulna át ily módon. A reform a legdrágábbnak számító kórházi ellátási forma helyett az olcsóbb járóbeteg-, illetve háziorvosi kezelés felé mozdítaná a rendszert.

Az átalakítást a regionális egészségügyi tanácsokra bízzák, de a tanácselnökök nehéz egyeztetésekre számítanak. Egyesek az önkormányzati választások eredményének a megállapodásokra gyakorolt hatásaitól tartanak, mások attól félnek, hogy kevés idő a hat hónap - derül ki a Népszabadság írásából.