Csökkentené a társadalombiztosítás által fizetett lombikbébi-beavatkozások számát a kormány - tudta meg az [origo]. Információnkra reagálva az Egészségügyi Minisztériumnál megerősítették: felülvizsgálják, hány támogatott beavatkozás indokolt, és ez a szám várhatóan kevesebb lesz a jelenleginél. A változtatással nem csak a meddő párok dolgát nehezítik meg, a döntés kedvezőtlenül befolyásolhatja a születésszámot is - vélekedik a lombikbébi-kezelések nagy részét végző intézet vezetője.

Csökkenteni akarja a kormány a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikbébi-beavatkozások számát - értesült az [origo]. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenleg páronként öt beavatkozás árát - ez kezelésenként 250-300 ezer forint - téríti meg a meddőségi centrumoknak. A tervek szerint ezen kezelések számát faragnák le.

Az OEP által támogatott beavatkozások tervezett csökkentését megerősítette az Egészségügyi Minisztérium is. A tárca sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: felülvizsgálják, hogy hány támogatott beavatkozás lenne indokolt, ez a szám azonban várhatóan öt alatt lesz. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy Nyugat-Európában átlagban két kezelést fizet a biztosító, Nagy-Britanniában pedig mindössze egyet.

Steven G. Kaáli, a hazai lombikbébi-kezelések 70 százalékát végző Kaáli Intézet alapítója szerint, ha a kormány jelentősen csökkenti az OEP által támogatott kezelések számát, az már nem csak egészségügyi, hanem a népesedéspolitikai kérdés is lehet. Kaáli az [origo]-nak elmondta: ha csak egy kezelés járna térítésmentesen, akkor az jelentősen csökenntené a születésszámot is. Jelenleg ugyanis évente kétezer gyerek születik a lombikbébi program keretében, ami a hazai születések két százalékát teszi ki.

A minisztérium érvelésével kapcsolatban Kaáli elmondta: szerinte Magyarország azért nem hasonlítható össze a nyugat-európai országokkal, mert ott jóval többet fizet a biztosító egy kezelés után, mint itthon. Ennek oka azonban többek között az, hogy ezekben az országokban sokkal magasabb az orvosok fizetése.

A professzor szerint az OEP-támogatás csökkentése esetén a betegeknek kezelésenként minimum 600-800 ezer forintot kellene fizetniük, amire a lakosság nagy része nem lenne képes. Bizonyos mértékű csökkentést azonban mégis elfogadhatónak tart: a professzor szerint ahhoz, hogy továbbra is kétezer gyermekhez tudják hozzásegíteni a hazai párokat, arra lenne szükség, hogy a térítésmentesen járó öt kezelés helyett 35 évesnél fiatalabb nők esetén legalább három, a 35 év felettiek esetében pedig legalább 4 kezelést fizessen a társadalombiztosítás. Ha a támogatott kezelések számát mindössze egyre csökkenne, az intézet öt magyarországi meddőségi centrumát valószínűleg nem tartanák fent.

Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa szerint mind a kormány, mind az orvosok érvelésében van igazság. A támogatott kezelések csökkentése valóban hatással lehet a népesedésre, de Európában a biztosító sehol nem fizet ki 5 beavatkozást. A szakértő szerint a legnagyobb konfliktust az jelenti, hogy mindez óriási terhet ró a biztosítóra - a tavalyi évben 650 kezelésre kétmilliárd forintot költött az OEP -, a költségeket viszont önerőből a lakosság nem tudja kifizetni. A SOTE elemzője szerint a megoldás az lenne, ha például a finanszírozott kezelések számát háromra faragnák lenne, ebben az esetben a megtermékenyítéshez szükséges további próbálkozások számát közösen finanszírozná a biztosító és a gyereket vállaló pár.

A lombikbébi-program általában az utolsó megoldás a meddő párok számára, hogy természetes úton gyerekük legyen. Az eljárás lényege, hogy egy speciális edénybe (valójában nem is lombikba) helyezik a különböző kezelések után kinyert női petesejtet és férfi hímivarsejtet, megvárják a megfelelő osztódást, majd a megtermékenyített petesejtet visszahelyezik a nő méhébe. A meddő pároknak 20 százalék esélyük van rá, hogy ezzel a módszerrel legyen gyerekük. Ha nem sikerül a beágyazódás, három hónap múlva lehet újra próbálkozni a beültetéssel. Az eljárás sok kiadással jár még azoknál a beültetéseknél is, melyeket a tb fizet: a gyógyszerek ára ugyanis százezres nagyságrendű.

Szabó András