Meghátráltak a lázadó háziorvosok

2006.11.06. 15:37

A háziorvosok döntő többsége, 96 százaléka küldte el november elejéig a betegforgalmi adatokat az egészségbiztosítónak, annak ellenére, hogy korábban az orvosok többsége tiltakozott ez ellen. Az orvosi kamara szerint ennek oka, hogy a háziorvosok tartottak azoktól a szankcióktól, amiket ez egészségügyi tárca helyezett kilátásba az adatküldést megtagadó orvosokkal szemben.

November elsejéig a háziorvosoknak 96 százaléka - 6539 orvos - küldte meg a korábban kifogásolt betegforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) - tájékoztatta az [origo]-t az Egészségügyi Minisztérium.

Több háziorvos korábban adatvédelmi és etikai aggályokra hivatkozva meg akarta tagadni az adatszolgáltatást. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is a háziorvosokkal értett egyet. Az ombudsman szerint kötelező adatkezelést csak törvényben lehet elrendelni, miközben az orvosok kötelezettségét az egészségügyi tárca csak rendeletben írta elő. Péterfalvi sérelmezte azt is, hogy az adatokat postán kell elküldeni a biztosítónak, így semmilyen védelemben nem részesülnek a betegadatok.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az [origo] azon kérdésére, hogy a korábbi kifogások ellenére, az orvosok többsége miért küldte el mégis az adatokat, elmondta: az orvosok választhattak, hogy az adatvédelmi törvényt, vagy az adatszolgáltatást előíró miniszterei rendeletet sértik meg. Éger hozzátette: az orvosok többsége azért döntött inkább az előbbi megsértése mellett, mert az adatküldés elmulasztása esetére a tárca szankciókat - receptírási jog megvonása, OEP által fizetett összeg csökkentése - helyezett kilátásba.

Az adatküldést egy szeptemberben életbe lépett kormányrendelet írja elő, ennek értelmében a háziorvosoknak havonta, napra lebontva kell a betegekről adatokat küldeni az OEP-nek. Többek között azt, hogy hány beteg volt náluk, milyen diagnózist állapítottak meg a pácienseknél, milyen gyógyszereket írtak fel nekik, valamint, hogy tovább utalták-e máshova.

A tárca az adatkérést azzal indokolta, hogy semmilyen információ nincs arról, hogy pontosan milyen munkát is végeznek a háziorvosok. Az orvosokat ugyanis, a kórházakkal ellentétben nem betegségcsoportok után finanszírozza az OEP, hanem csak a leadott taj-kártyák száma alapján fizetnek egy konkrét összeget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK