Elfogta a rendőrség Kosztics Józsefet, az október elsejei siklósnagyfalui polgármester-választás győztesét, akit közokirat-hamisítás és csalás miatt kerestek - közölte kedden a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Pécsi albérletében tartóztatták le a rendőrök Kosztics Józsefet, Siklósnagyfalu megválasztott polgármesterét. A nyomozók úgy jutottak el a rejtekhelyre, hogy követték a csalás és közokirat-hamisítás miatt körözött férfi egyik nőismerősét, akiről feltételezték, rendszeresen ételt és italt visz a bujkáló férfinak.

A férfit azért keresték, mert a bíróság a közelmúltban közokirat-hamisítás és csalás miatt jogerősen tizennégy hónap szabadságvesztésre ítélte, ám határidőre nem vonult be a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Kosztics Siklósnagyfalun független jelöltként indult az október elsejei önkormányzati választáson, és 111 szavazattal 101 ellenében győzött a szabad demokrata Bálint Bánkkal szemben.

Jelölésére és indulására az adott lehetőséget, hogy nem veszítette el választójogát, az ugyanis a törvény szerint a jogerős ítélettel nem, csak a szabadságvesztés megkezdésével szűnik meg automatikusan. Mivel az új polgármester körözés alatt állt, nem jelent meg a képviselőtestület alakuló ülésén. A képviselők egy ideig vártak, de Kosztics hivatali esküjét a megválasztását követő három héten belül sem tette le, ezért a napokban úgy döntöttek: megszüntetik a polgármester hivatalát, és új választás kiírására kérik az illetékes választási bizottságtól.