Menesztették Szombathy Pált, a Magyar Hírlap főszerkesztőjét. Az MTI szerint vele együtt több vezető munkatárs is távozik a napilaptól. A többségi tulajdonos, Széles Gábor és a főszerkesztő közt korábban már voltak konfliktusok.

Leváltották Szombathy Pált a Magyar Hírlap főszerkesztői posztjáról - az MTI erről szóló információját az [origo]-nak is megerősítették. Szombathyt Farkas György váltja a lap élén, az eddigi főszerkesztő-helyettes bővebb tájékoztatást későbbre ígért. A távirati iroda szerkesztőségi forrásokból úgy értesült, menesztették Popovics Gizella főszerkesztő-helyettest, valamint a lap két publicistáját, R. Székely Juliannát és Szále Lászlót is.

A napilap többségi tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott, az elmúlt egy évben mintegy tizedével nőtt az újság példányszáma, és a váltással ezt a folyamatot kívánják gyorsítani, valamint csökkenteni a még most is jelentős veszteségeket. A megbízott főszerkesztőt egy ezzel kapcsolatos terv kidolgozására kérték, s ennek ismeretében döntenek a véglegesítéséről.

Széles Gábor szerint döntésének nem volt köze ahhoz, hogy a Magyar Hírlapot a közepet jobbról közelítő újságnak képzeli el. Mint mondta, ezt "korábban rögzítettük". Széles idén április 11-én hosszabbította meg Szombathy Pál főszerkesztő mandátumát 2007 áprilisáig. Az akkor kiadott közlemény szerint a Magyar Hírlap többségi tulajdonosai a lap helyzetét és céljait áttekintve állapodtak meg a főszerkesztővel a lap jövőjéről.

Szombathy Pál korábban, március 20-án az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy nézeteltérése volt Széles Gábor főtulajdonossal a Magyar Hírlap aznapi címlapja kapcsán, de a vita elcsitult. Akkor a főszerkesztő menesztéséről szóló információk terjedtek el sajtókörökben.

"A legjobb együttműködésre törekszem Széles Gáborral" - jelentette ki az eset kapcsán Szombathy Pál. Elmondta azt is, hogy amikor Széles Gábor megvette a Magyar Hírlapot, elnyerte a tetszését a középre tartó irányvonal.

"Nézeteltérés már többször is volt, ebből még nem következik semmi" - mondta akkor Széles Gábor. A felvetésre, hogy elégedett-e Szombathy munkájával, Széles azt mondta: "Ilyen kérdéseket nem tudok kezelni. (...) Hadd tartsam meg magamnak a véleményemet". Széles a Heti Válasz című hetilapnak korábban azt mondta, a jövőben úgynevezett nemzeti liberális lapnak képzeli el a Magyar Hírlapot, amely középen áll, de a középet "jobb oldalról közelíti meg".

[origo]/MTI