Petrétei József rendészeti miniszter még nem döntött Gergényi Péter nyugdíjazási kérelméről, de egy csütörtöki találkozón államtitkára szerint azt mondta, elégedett a munkájával, szívesen venné, ha maradna a rendőrfőkapitány. Demszky Gábor is marasztalja a BRFK vezetőjét. Információink szerint aktív nyugdíjaséletre készül Gergényi Péter.

Csütörtök reggel találkozott Petrétei József rendészeti miniszter Gergényi Péterrel. A miniszter meghallgatta a rendőrfőkapitány érveit, amelyek miatt nyugdíjazását kérte. A találkozón a miniszter azt mondta, szívesen venné, ha Gergényi folytatná a munkát, mivel elégedettek vele, hozzá hasonló, határozott rendőri vezetőre van szükség Budapesten. A miniszter ugyanakkor egyelőre nem döntött arról, hogy elfogadja-e Gergényi kérését. Mielőtt döntene, több rendőri vezetővel konzultál - közölte az [origo]-val Kondorosi Ferenc államtitkár. Kérdésünkre: mivel indokolta nyugdíjazási kérelmét Gergényi, azt mondta az államtitkár, nem vett rész az egyeztetésen, de úgy gondolja, nehéz tolerálni egy idő után a folyamatos támadásokat. Hozzátette: a kormány kiáll Gergényi Péter mellett és visszautasítják az őt ért vádakat.

A szaktárca mellett Demszky Gábor főpolgármester is azt kéri Gergényi Pétertől, ne menjen nyugdíjba az év végén - jelentette az MTI. Demszky Gábor közölte azt is: kormányzati szereplőkkel is tárgyalni kíván az ügyben.

Budapestnek szüksége van egy jól felkészült rendőri vezetőre - indokolt a városvezető, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Gergényi Péter közel három és fél éves tevékenysége alatt a bűnüldözési statisztikák javultak. Hozzátette: a főkapitány szakmai hitelességét jól jelzi az is, hogy beszámolóját a Fővárosi Közgyűlés pártjai támogatták és, mint mondta, munkáját korábban "egymással versengve" dicsérték.

Eközben teljes hallgatásba burkolóztak a BRFK-nál: továbbra sem tudni, miért most kérte Gergényi nyugdíjazását, és azt az értesülést sem erősítették meg, hogy a főkapitány két helyettese, Lapid Lajos és Szik László is fontolóra vette, nyugdíjba vonul. Jármy Tibor szóvivő csak annyit közölt, semmilyen új információja nincsen a nyilvánosság számára. Lapidot és Sziket pedig az [origo] egyelőre nem tudta elérni.

Egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt annyit azonban elárult, hogy Gergényi jövőre aktív nyugdíjaséletre készül, nem akar otthon ülni, dolgozni fog.

Danielisz Béla, a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának szocialista elnöke megkeresésünkre pedig azt mondta: szerinte három oka lehet annak, hogy nyugdíjazását kérte a hírek szerint három BRFK-s vezető. Az egyik ok, hogy megviselték őket az elmúlt hetek eseményei. A második lehetőség, hogy aki már rendelkezik 25 szolgálatban eltöltött évvel, idén sokkal kedvezőbb feltételekkel mehet nyugdíjba, mint jövőre. Az MSZP-s politikus szerint a harmadik lehetőség, hogy a megyei és a budapesti rendőrkapitányságokat hét regionális parancsnokságba vonnák össze, több rendőri vezető pedig valószínűleg nem akar az új felállásban dolgozni - mondta el sejtéseit Danielisz.

Kiderült az is, hogy a főkapitány nyugdíjazása nem érinti az ellene tett feljelentéseket. Az [origo] által megkérdezett jogi szakértő, Futó Barnabás szerint nem befolyásolja az esetleges büntetőeljárásokat, hogy Gergényi a posztján marad-e. Csak az számít ilyen esetben, hogy a feljelentésben szereplő cselekmények idején ki volt a BRFK vezetője, az időközben bekövetkezett személycserék ellenére is felelősségre vonható a jelenlegi főkapitány.

Korábban több feljelentés is érkezett az ügyészséghez, amelyek rendőri vezető, így Gergényi Péter felelősségét vetették fel. Legutóbb az október 23-án, az Astoriánál a rendőrök által megvert, Révész Máriusz fideszes képviselő tett az országos és a budapesti főkapitány ellen feljelentést. Ezzel kapcsolatban azonban még nincs semmilyen döntés - közölte kérdésünkre Futó Barnabás, a képviselő ügyvédje.

Emellett Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány vezetésével egy rendőri vezetőkből és biztonsági szakértőkből álló bizottság vizsgálja a szeptemberi, MTV-székház elleni ostrom során tanúsított rendőri intézkedések szakszerűségét. A testület azonban még nem végzett a munkával - tudtuk meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, így egyelőre azt sem tudni, megállapították-e rendőri vezetők mulasztását az ügyben.