A lázadás előkészületének bűntette miatt tett feljelentést a Batthyány örökmécsesnél november 5-én elhangzottak miatt Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus ezt vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be.

Bárándy Gergely azt mondta: pénteken azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert az örökmécsesnél a szónok a hallgatóságot arra hívta fel, tanúsítsanak polgári engedetlenséget, és ez köztörvényes bűncselekmény.

November 5-én, a Batthyány örökmécsesnél tartott tüntetésen a magukat "Kossuth téri forradalmároknak" nevező demonstrálók bejelentették, hogy élő lánccal kívánják körbe venni a Parlament épületét, megakadályozva ezzel az országgyűlési képviselők bejutását a Parlamentbe.

A jogász végzettségű szocialista képviselő azt mondta: nincs olyan fogalom a jogrendszerben, hogy polgári engedetlenség, egyetlen jogszabály sem engedélyezi ilyen címen a jogsértést. "Ha valaki nem tartja a be jogszabályokat, akár a gyülekezési jogról szólót, akár bármilyen mást, akkor az szankcióval jár, ha polgári engedetlenség, ha nem" - fogalmazott.

Bárándy Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy 50-100 ember a polgári engedetlenség ürügyén államellenes bűncselekményt valósítson meg, veszélyeztetve az ország és a "békés többség" nyugalmát, biztonságát.

Arra a kérdésre válaszolva, milyen cselekmény számít lázadásnak, a politikus elmondta: ha valaki, vagy valakik az Országgyűlés munkáját megakadályozzák, akkor megvalósítják ezt a bűncselekményt. Példaként említette, hogyha valaki elmegy erre az élőláncra, és visszatart egy képviselőt, kicsit meglöki, az már bőven elég ahhoz, hogy megvalósítsa a bűncselekményt.

Egy másik kérdésre Bárándy Gergely közölte: a lázadás előkészületét öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője újságíróknak figyelemelterelésről beszélt. Az ellenzéki képviselő, akinek tájékoztatóján Bárándy Gergely is megjelent, közölte: azt javasolják a szocialista képviselőnek, vizsgálja meg, milyen jogi kategóriába tartozik, ha valaki másfél-két éven keresztül folyamatosan hazudik, négy évet feláldoz az ország életéből azért, hogy megtartsa politikai hatalmát.

Kérdésre válaszolva Ágh Péter azt mondta: Magyarországnak alkotmányos keretek között kell működnie, és csak az ezen keretek között szervezett demonstráció támogatható.