Kiállt Gergényi Péter mellett Demszky Gábor. A főpolgármester arra kérte a miniszterelnököt, ne fogadja el a budapesti rendőr-főkapitány nyugdíjazási kérelmét, mert az szerinte a rendzavarók utólagos erkölcsi igazolása lenne.

A rendőrség teljes elbizonytalanodásával és ezzel a közbiztonságban elért kedvező folyamatok megtorpanásával járna, ha Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és vele együtt több rendőri vezető is nyugdíjba vonulna - hangsúlyozta Demszky Gábor a hét végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelében.

A vasárnap az MTI birtokába került dokumentumban Demszky Gábor leszögezve, hogy "Budapestnek szilárd és erős rendőrségre van szüksége", arra kérte a kormányfőt, hogy "járjon közbe azért, hogy a jelenlegi budapesti rendőri vezetés a helyén maradjon! A főpolgármester szerint a kormányfőnek a főkapitány nyugdíjazásáról szóló döntésnél figyelembe kellene venni, hogy a fővárosi önkormányzat évek óta ellenszavazat nélkül fogadja el a rendőrség beszámolóját.

A legutóbbi, szeptember 7-i jelentésből is megerősödött az az önkormányzati vélemény, miszerint évtizedek óta nem volt még ilyen eredményes a fővárosi rendőrség. Egyebek közt ezt jelzi az is, hogy Gergényi főkapitányságának 2003-as kezdete óta 37 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, s 30-ról 57 százalékra nőtt az eredményes nyomozások aránya.

Demszky szerint félő, hogy a főkapitány távozása "a közvélemény és a rendőri állomány szemében egyaránt azt a tévképzetet erősítené, hogy az utcai erőszak és az alkotmányellenes rendzavarás ellen nem érdemes határozottan fellépni". Azt írta, ez a "szélsőséges rendzavarók utólagos erkölcsi igazolását jelentené sokak szemében, amit különösen veszélyesnek tartok".

Demszky arra emlékeztetett, hogy Budapest az 1990-es évek közepén az utcai leszámolásokról, a romló közbiztonságról volt hírhedt. Mára azonban Európa legbiztonságosabb fővárosává vált. A főpolgármester nem ismeri a főkapitány és a többi rendőri vezető nyugdíjazási kérelmének okát, azonban vélelmezi, hogy "ebben közre játszott a szeptemberi és októberi utcai zavargásokkal szembeni rendőri fellépés megítélése is".

A főpolgármester véleménye szerint "az alkotmányos rendet semmibe vevő, csak az erőszak eszméjében hívő utcai szabadcsapatok visszaszorítása (...) összességében jogszerűen történt". Demszky szerint a világon sehol nincs olyan demokrácia, ahol a szabad véleménynyilvánítás eszköze lehet a Molotov-koktél, a barikád-emelés, a rendőrőrs- és tankfoglalás, az utcakövek felszedése, a kirakatbetörés "a rendőrök levadászása, a zsidózás és a halállal való fenyegetés".

Balog Zoltán, a Fidesz emberi jogi munkacsoportjának reakciójában azt mondta, "az ártatlan áldozatok megcsúfolása az a kampány, amit Demszky Gábor és Kuncze Gábor a rendőrség vezetői mellett folytatnak". Balog szerint mindenki számára világos, hogy nem egyes rendőrök a felelősségéről van szó, hanem azokéról is, akik a rendőröket utasították.