Nem írta alá az igazságügyi miniszter Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány nyugdíjazási kérelmét. A budapesti zavargások idején tanúsított rendőri fellépés miatt sokat bírált Gergényi így a posztján marad. A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet elnöke szerint a rendőrfőkapitány maradása több szempontból is aggályos.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem írta alá Gergényi Péter nyugdíjazási kérelmét. A budapesti rendőrfőkapitány ezt tudomásul vette, és folytatja munkáját - közölte Danks Emese kormányszóvivő, aki az [origo] érdeklődésére nem kívánt részleteket elárulni a döntés hátteréről. 

A  szóvivő elmondása szerint hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalába kérette Gergényi Pétert, és ekkor közölte vele, hogy nem támogatja nyugdíjazási kérelmét, mert nem ért egyet vele. A kormányfő arról is tájékoztatta Budapest rendőrfőkapitányát, hogy arra kérte Petrétei Józsefet, ne fogadja el a nyugdíjazási kérelmet.

Gergényi Péter az MTI megkeresésére hétfőn délben megismételte a kormányszóvivő által elmondottakat, többet azonban nem kívánt közölni. Arra a kérdésre, mi lesz azokkal a munkatársaival, akik hozzá hasonlóan nyugdíjazásukat kérték, csak annyit mondott: "személyzeti kérdések mindig belügyek". A többi nyugdíjazását kérő rendőri vezető kapcsán [origo] megkereste az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, de egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

Jogi kérdőjelek az ügy körül

A Magyar Helsinki Bizottság szerint több jogi kérdés is felvetődik azzal kapcsolatban, hogy Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hogyan akadályozhatta meg a budapesti rendőr-főkapitány nyugdíjba vonulását. A jogvédő szervezet azt állítja, hogy sem a rendőrségi törvényben, sem a szervezetre vonatkozó szolgálati törvényben nem találták meg azt a szabályt, amely alapján Gergényinek az igazságügyi minisztertől kellett volna kérnie a nyugdíjazását, amit a tárca vezetője aláírásával elfogad, vagy ennek hiányával elutasíthat.

 A Magyar Helsinki Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrségre vonatkozó törvényben az szerepel, hogy minden rendőr-főkapitányság vezető felett a munkáltatói jogokat az országos rendőrfőkapitány, vagyis jelenleg Bene László gyakorolja. Márpedig a munkáltatói jogok gyakorlójának a hatáskörébe tartozik, hogy döntsön a felmentésről, illetve a nyugdíjazásról. A felmerült kérdések megválaszolása érdekében az [origo] az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékes főosztályához fordult, ahol későbbre ígértek választ.

Tóth Balázs jogász úgy véli, ha Gergényi Péter valóban távozni akart volna a posztjáról, akkor egyszerűen le kellett volna mondania, nem pedig a nyugdíjazását kérnie. Tóth ezt azzal indokolta, hogy a lemondás a hatályos jogszabályok szerint senki mástól nem függ, elég, ha a rendőr egyoldalúan egy erre vonatkozóan nyilatkozatot tesz, és akkor megszűnik a szolgálati viszonya. A rendőrségre érvényes törvényben pedig benne van, hogy ha egy rendőr szolgálati nyugdíjra jogosult, akkor lemondása esetén nyugállományba kell helyezni - tette hozzá Tóth. Márpedig a budapesti rendőr-főkapitány kora, illetve szolgálati ideje alapján jogosult a nyugdíjra.

A kormánypártok örülnek

Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor és a liberális főpolgármester, Demszky Gábor is örömét fejezte ki a döntés kapcsán. A kormánypárti politikusok többsége az utóbbi napokban kiállt mellette. Mécs Imre, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja üdvözölte Gergényi maradását. A politikus szerint abban a helyzetben, amikor néhány túlkapás kivételével szakszerűen járt el a rendőrség, marasztalni kell a vezetőket. Mécs hozzátette: azt azonban ki kell vizsgálni, hogy miért adta be Gergényin kívül több rendőri vezető is a nyugdíjazási kérelmét. Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke is üdvözölte Gergényi maradásának hírét.

Balog Zoltán fideszes képviselő, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy mára teljesen világossá vált, hogy október 23-án a rendőrség súlyos jogsértéseket és túlkapásokat követett el. A fideszes politikus napirend előtti felszólalásában azt állította, "világos, hogy Gyurcsány Ferenc a felelőse a történteknek", amit azzal támasztott alá, hogy a kormányfő nem fogadta el Gergényi nyugdíjazási kérelmét. Balogh emellett azt állította, hogy a kérelem, majd annak elutasítása "előre meg volt beszélve".

Nem mindenki helyesli

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet elnöke, az egykori SZDSZ-es képviselő Kőszeg Ferenc azonban korábban arról beszélt az [origo] Vendégszobájában: reméli, hogy Gergényi kitart a nyugdíjba vonulása mellett, mert szerinte ez a helyes döntés. Kőszeg Ferenc nem értett azzal egyet, hogy Kuncze Gábor és Demszky nyugdíjkérelme visszavonására kérték a vezetőt.

A budapesti rendőrfőkapitány maradásának hírére reagálva Kőszeg Ferenc hétfőn azt mondta: Gergényi maradása a jelenlegi helyzetben több problémát is felvet. Szerinte ugyanis egy rendőri vezető nem jelenthette volna ki az utcai összecsapások után, hogy nem fog foglalkozni panaszokkal, ráadásul - a csoportösszetartás ellenére - elő kellett volna segítenie az egyes rendőrök által elkövetett bűncselekmények kiderítését. "Máig tisztázatlan ráadásul az is, ki a felelős azért, hogy a tüntetők elfoglalták az MTV székházat, márpedig e nélkül nem lehet jó szívvel helyeselni Gergényi maradását" - tette hozzá.

Sok bírálat érte Gergényit

Gergényi Pétert több oldalról is bírálat érte a rendőrség szeptember 18-20-i, majd október 23-i fellépése miatt. A főkapitány múlt hét szerdán nyújtotta be nyugdíjazási kérelmét, de nem közölte, ez összefüggésben áll-e az őt ért bírálatokkal. Erről sem a BRFK, sem az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem nyilatkozott. Közvetlenül a főkapitány bejelentése után több magas rangú fővárosi és kerületi rendőri vezető is nyugdíjazását kérte.

Gergényi október 23. után jogszerűnek és szakszerűnek nyilvánította a rendőrök eljárását, pedig több felvételen is látszott, hogy fekvő embereket rugdostak. A rendőrségi intézkedéseket egy tévéműsorban "humánusnak" nevező Gergényi több állítása is megalapozatlannak bizonyult. Molnár Gyula hétfői közleményében ugyanakkor az is olvasható: "Gergényi Péter minden megnyilatkozása arról tanúskodik, hogy a jogállam követelményeinek megfelelő módon, és az Alkotmány szabta keretek között kívánja biztonságosabbá tenni Budapestet".

Október 24-i sajtótájékoztatóján például határozottan tagadta, hogy összecsukható vagy más néven teleszkópos ólmosbotot, úgynevezett viperát vetettek volna be a tüntetőkkel szemben. Gergényi az újságírónak, aki azzal szembesítette, hogy több kép is készült a viperával verekedő rendőrökről, azzal vágott vissza: "Tessék mutatni egyet!" A sajtóban megjelent fotókon azonban egyértelműen látszott, hogy több rendőrnél volt ilyen eszköz.

A rendőri fellépések miatt több feljelentés is érkezett az ügyészséghez, amelyek Gergényi Péter felelősségét is felvetették. A Fidesz és a KDNP mellett több jogvédő szervezet is bírálta a rendőrséget. A kormányfő ugyanakkor a parlamentben napirend előtti felszólalásában megvédte a rendőrséget, mondván, akik azt támadják, a "rendetlenség" pártján állnak.