Elengedte, illetve csökkentette a csalásért elítélt szentesi orvosok börtönbüntetését Sólyom László köztársasági elnök. A kegyelemkérelmet szentesi lakosok indították el, akik petícióban folyamodtak Sólyomhoz az orvosok érdekében, és több ezer aláírást is gyűjtöttek. A két orvos 65 milliót csalt el az OEP-től.

A szentesi kórház sebészeti osztályának korábbi vezetőjét június 16-án 3 év börtönre ítélték, mert több mint kétszáz alkalommal végzett külföldi betegeken műtéti beavatkozást pénzért úgy, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál ezeket sürgősségi ellátásnak tüntette fel. Mindezzel 65 millió forint kárt okozott az OEP-nek. A főorvost 6 millió forint pénzbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra is ítélték.

Társtettesként megbüntették a kórház igazgatóját is, aki 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Ő engedélyezte ugyanis a főorvosnak a műtéteket, és tudott a szándékos csalásról is. A főigazgató a börtön mellett 2 milliós büntetést és 2 év közügyektől való eltiltást is kapott.

A főorvos büntetését ("társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége" miatt) a köztársasági elnök kegyelemből háromról egy évre mérsékelte. A volt főigazgatónak pedig két év próbaidőre felfüggesztette börtönbüntetését.

Sólyom László határozata kizárólag a szabadságvesztésekkel kapcsolatos, a pénzbüntetések és a közügyektől eltiltások tekintetében nem rendelkezik. Így azok továbbra is hatályban vannak - mondta a Csongrád Megyei Bíróság sajtószóvivője.

Az elítélt orvosok érdekében csaknem hatezer aláírást gyűjtöttek a városban és környékén élő emberek, mert úgy látták, annak ellenére, hogy az ügy jogi részleteit nem ismerik, szentesi lakosként, a kórház volt betegeként ismerik "az érintett orvosok példaértékű szakmai tevékenységét, emberségét", és biztosak abban, hogy nem akartak kárt okozni. Az aláírásgyűjtők igazságérzetükkel ellentétesnek, túlságosan súlyosnak tartották az ítéletet, ezért arra kérték Sólyom Lászlót, hogy éljen alkotmányos jogával, gyakoroljon kegyelmet, és a kiszabott büntetéseket függessze fel.

[origo]/MTI