Gyorshajtáson kapták a kancelláriaminisztert

2006.11.15. 17:57

A megengedettnél nagyobb sebességgel hajtott Szilvásy György, majd a Magyar Nemzet szerint úgy bújt ki a rendőri intézkedés alól, hogy nem létező mentelmi jogára hivatkozott. A kancellárián azt mondják, a miniszter elismerte a szabálysértést, azonban a rendőrség mégis úgy járt el, mintha Szilvásynak mentelmi joga lenne.

A megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 72-vel hajtott Szilvásy György kancelláriaminiszter a Veszprém megyei Pulán - írta szerdán a Magyar Nemzet, a helyszínen felvett jegyzőkönyvre hivatkozva. A lap szerint ezután Szilvásy "mentelmi jogára hivatkozva kibújt a rendőri intézkedés alól".

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azonban mentelmi joga a parlamenti képviselőknek van, és mivel a kancelláriaminiszter nem választott országgyűlési képviselő, ilyen felmentésre nem hivatkozhatott volna - áll a cikkben.

Danks Emese kormányszóvivő cáfolta, hogy Szilvásy a mentelmi jogára hivatkozott volna. Mint mondta, a miniszter "tudta, hogy ő nem rendelkezik ilyennel". A miniszter titkárságán az MTI-vel azt közölték, Szilvásy a helyszínen elismerte a gyorshajtás tényét, és átadta iratait az őt igazoltató rendőrnek.

Ennek ellenére a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitánysága Szilvásy György közlekedési szabálysértése miatt kereste meg a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséget, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján - tudta meg az MTI a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.  

Morvai Attila közölte, az ügyészség visszaküldte a rendőrségnek Szilvásy gyorshajtási ügyét, tekintettel arra, hogy "a szabálysértési eljárásban ügyészségi hatáskörbe tartozó intézkedésre nem volt szükség". 

Az MTI megkeresésére a BRFK-n nem adtak hivatalos választ arra, miért továbbította a rendőrség az ügyészségnek a mentelmi jogra hivatkozva Szilvásy György ügyét. Tafferner Éva, a BRFK helyettes szóvivője csak annyit közölt, hogy a Fővárosi Főügyészség által visszaküldött iratok még nem érkeztek meg a rendőrségre.