Megkerült az eltűnt páncéltörő rakéta

2006.11.15. 0:53

Előkerült a Bakonyban eltűnt páncéltörő rakéta. Sikerült elfogni azt a férfit is, aki elvitte a szlovén katonák lőgyakorlatán besült, és ezért a lőtéren hagyott fegyvert. A férfi a lőtéren dolgozó egyok karbantartó cég mukatársaként tudta elemelni a veszélyes vegyvert.

Megtalálták a bakonyi katonai lőtérről eltűnt páncéltörő rakétát, és elfogták a rakétát eltulajdonító férfit - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. Az eset kapcsán a honvédelmi minisztérium felülvizsgálja a katonai objektumok őrzésvédelmének rendszerét. A szóvivő szerint a Katonai Biztonsági Hivatal Szekeres Imre szakminiszter közvetlen utasítására kapcsolódott be az eltűnt rakéta utáni kutatásba. A hivatal operatív munka keretében találta meg a rakétát, valamint az elkövetőt, aki a várpalotai lőtér karbantartását végző cég egyik munkatársa.

A tettes, miután értesült arról, hogy keresik az eltűnt fegyvert, megpróbálta azt visszavinni a helyszínre, ám ez nem sikerült, ezért végül Öskü és a 8-as főút elágazásától egy kilométerre, a Kőrishegyen tette le a rakétát. A férfi a várpalotai lőtér karbantartását végző cég egyik munkatársa, aki több társával együtt látta, hogy hova tették le a rakétát a szlovénok. Később visszament érte. Azért tudott szabadon járni ezen a katonai területen, mert a karbantartás végző cég munkatársaként engedélye volt erre.

A rakétát a rendőrség és a Katonai Biztonsági Hivatal kedden megtalálta, és nem sokkal később a tettest is elfogták. A helyszínt, ahol megtalálták a vállról indítható páncéltörő rakétát, a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársai és tűzszerészek biztosítják, és minél előbb megpróbálják elszállítani a veszélyes fegyvert.

A bakonyi lőtér nulla pontjánál a múlt hét csütörtökén egy szlovén lövészászlóalj tartott harcászati gyakorlatot, amelynek során két M80 Zolja típusú páncéltörő rakéta besült - írja a Népszabadság. Az MTI egy működésképtelennlé vált fegyverről adott hírt. A fegyvereket a katonák - a biztonsági előírásoknak megfelelően - a helyszínen hagyták, a parancsnoki torony előtt 300 méternyire. A szlovén tűzszerészek pedig ugyancsak az előírásoknak megfelelően körbekerítették és megjelölték a helyszínt, majd értesítették magyar kollégáikat. A magyar tűzszerészek hétfőre tervezték a két rakéta megsemmisítését, ám akkor már csak az egyiket találták a helyszínen.

A honvédelmi miniszter az eset kapcsán felülvizsgálja a katonai objektumok őrzésvédelmének rendszerét. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke az eltűnt harceszköz megtalálásának, illetve a felelősség megállapításának céljából kedden vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat során választ várnak arra a kérdésre is, nem kell-e a jövőben módosítani a lőterek, illetve az ott található lőszerek és robbanóeszközök őrzésének rendjét. A jelenlegi szabályozás szerint a katonai gyakorlótereken talált, ott hagyott robbanószereket körbe kell keríteni és szembetűnően megjelölni (táblákkal, zászlókkal), külön őrzésüket azonban nem írja elő a jogszabály.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK