Dávid Ibolya utánanyúl a gyorshajtó képviselőknek

2006.11.15. 12:34

Évekkel később is meg lehetne büntetni a szabálysértésen kapott parlamenti képviselőket egy Dávid Ibolya MDF-elnök által most benyújtott törvényjavaslat szerint. A módosítás értelmében ugyanis nem évülhetnének el a szabálysértési ügyek azokban az esetekben, amikor valakit mentelmi jog véd: ha megszűnik a mentessége, soron kívül kivizsgálnák például a gyorshajtáson kapott képviselők ügyét.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely szerint nem évülnének el a mentelmi jog miatt a kisebb súlyú szabálysértési ügyek. Tervei szerint úgy kellene módosítani a szabálysértési törvényt, hogy a mentelmi joggal rendelkezők esetében az elévülés határidejébe nem számítana be az az idő, amely alatt valakit mentelmi jog védett, és ezért nem lehetett eljárni az ügyében.

Így például a gyorshajtáson vagy ittas vezetésen kapott képviselők nem úszhatnák meg a büntetést, még ha évekkel az eset után is, de eljárhatnának az ügyükben. A javaslat szerint ráadásul az eljárást soron kívül kellene lefolytatni, ha a mentelmi jog megszűnik. Dávid Ibolya azzal indokolta javaslatát, hogy a mentelmi jog - funkciójának megfelelően - csak a mentelmi jogot biztosító pozíció betöltésének idejére garantálja a sérthetetlenséget, és ne legyen végleges akadálya az eljárásnak.

A képviselő megjegyzi: lényegileg azonos szabály 2001 óta létezik büntetőeljárások vonatkozásában, a törvényjavaslat azt célozza, hogy ezek a szabályok a szabálysértési eljárásoknál is alkalmazhatóak legyenek.

Ősszel két olyan eset is a parlament elé került, amikor éppen szabálysértés miatt kérték két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a hatóságok. Meggyes Tamást (Fidesz) és Salamon Lászlót (KDNP) egyaránt gyorshajtáson kapták. Salamon mentelmi jogát nem függesztették fel, Meggyes Tamás viszont lemondott mentelmi jogáról.

A mentelmi jog szűkítése már többször felmerült az utóbbi hónapokban, de eddig mindig elbuktak az ezt célzó javaslatok. Legutóbb október 30-án utasított el a parlament egy módosító javaslatot. Ez azt célozta, hogy közlekedési hatósági és rendészeti intézkedéseknél a mentelmi jog ne jelentse akadályát a tettenéréskori intézkedéseknek, például szondáztatásnak, vérvételnek, előállításnak.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK