Mindenüket eladják a romák a svéd álomért

2006.11.16. 10:18

A menedékkérőknek gyakorlatilag semmi esélyük nincs arra, hogy a svéd hatóságok elfogadják a kérelmeket. A svéd bevándorlási hivatal honlapján elérhető tájékoztatóból ugyanis az derül ki, hogy uniós országok állampolgárai gyakorlatilag nem kapnak menedékjogot - bár elméletileg nem zárja ki ezt a lehetőséget a hivatal.

Hasonlóan vélekedett Nagy Boldizsár nemzetközi jogász is, aki a Magyar Televízió Az Este című műsorában nyilatkozott. Azt mondta, nagy általánosságban igaz, hogy nem sok esély van menedékjog megszerzésére. Elmondta: a menedékjognak az a lényege, hogy a személynek azt kell állítani, hogyha visszatérne a hazájába, akkor üldöztetés fenyegetné és nem kapna védelmet az államtól.

A jogász szerint ugyanakkor elvileg előfordulhat az, hogy az egyik uniós tagállam állampolgára egy másik uniós országtól kapjon menedékjogot. Azt mondta, erről nagy vita volt még 1997-ben, mikor az amszterdami szerződést fogalmazták és egy külön jegyzőkönyvet csatoltak ahhoz a szerződéshez. Ennek az a lényege, hogyha valamely tagállamban súlyos emberi jogsértések következnek be, akkor előfordulhat az, hogy más tagállamok adnak menedékjogot az onnan érkezőnek. Minden egyéb esetre vonatkozóan azt mondták ebben a jegyzőkönyvben, hogy alapvetően a tagállamok egymást biztonságos országnak fogják tekinteni.

Elmondta azt is, nem valószínű, hogy a svéd állam kitoloncolja a menedékkérőket, ha elutasítják a kérelmeket. A kitoloncoláshoz ugyanis bizonyítaniuk kellene a svédeknek, hogy a magyar polgárok jelenléte közbiztonsági vagy közrendi veszélyt okoz. Nagy Boldizsár szerint a svéd hatóságok valószínűleg azt mondják ezeknek a magyar polgároknak, hogy munkavállalóként maradhatnak.

A cigány képviselőkhöz fordulnak

A roma családok kivándorlásával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Mohácson a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és a Lungo Drom roma szervezet két vezetője. "Nem megoldás kimenekülni, a problémákat itt kell megoldani" - mondta Csonka Sándor a Lungo Drom nevében. A roma szervezet vezetői azt tervezik, hogy a kivándorolni készülő romák ügyében megkeresik a cigány parlamenti képviselőket és tőlük kérnek segítséget. Emellett nyílt levélben számolnak be a problémáikról, amit a munkaügyi minisztériumnak és a Miniszterelnöki Hivatalnak címeznek. "Mohács város által benyújtott közmunka-pályázatokat sorra elutasítják" - mondta Kovács István, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki ezt azzal hozta összefüggésbe, hogy a városnak jobboldali polgármestere van.

A Mohácson tartott sajtótájékoztatón több olyan roma család is részt vett, akik a következő napokban terveznek kiutazni Svédországba. Egyikőjük az [origo]-nak elmondta, hogy már 3 hete megvan a repülőjegye, úgyhogy mindenképp utazni fog.

Fotó: Marton Bálint

Bizottság is vizsgálná a kivándorlást

Ad hoc bizottság felállítását kezdeményezte a romák Svédországba vándorlásának vizsgálatára az etnikai fórum pécsi elnöke, aki szerint az ügy hátterében nem egyéni, hanem szervezett kezdeményezés áll, amelyet anyagi érdekek mozgatnak. "Fel kell tárnunk annak okait, miért indult el egyszerre ilyen sok roma Svédországba a jobb élet és munkalehetőségek reményében" - mondta Várnai Márton az MTI-nek, miután a bizottság felállításáról tárgyalt a leginkább érintett települések, Pécs, Mohács, Komló és Kölked kisebbségügyi tanácsnokaival.

Várnai Márton közölte azt is, felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, hogy külügyi szakemberekből és kisebbségi vezetőkből álló delegáció utazzon Svédországba és tájékozódjon az odautazott romák életkörülményeiről, kilátásaikról. Az etnikai fórum pécsi elnöke személyes véleményének hangot adva megjegyezte: a cigányok elvándorlása nem egyénileg, hanem szervezetten folyik. Arra a kérdésre, hogy ha így van, mit gondol, ki, vagy kik állhatnak a háttérben, azt mondta, sejti, de neveket nem kíván mondani. Mindössze annyit árult el, hogy olyan személyekről van szó, akiknek ehhez anyagi érdekük fűződik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK