Medián: csökkent a rendőrség iránti bizalom

2006.11.17. 11:01

A Medián közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az elmúlt hónapban lényegesen romlott a rendőrség megítélése. A rendőrökbe vetett bizalom leginkább a Fidesz szavazóinak körében esett vissza.

Október óta jelentősen csökkent a rendőrség iránti bizalom - derül ki a Medián közvélemény-kutató intézet felméréséből. Októberről novemberre a hatodik helyről a tizedikre estek vissza a rendőrök az intézmények bizalmi rangsorában.

A felmérésben 1200 ember véleményét kérdezték meg 17 politikai, gazdasági, társadalmi és jogi intézményről. Egyedül a rendőrségbe vetett bizalom zuhant vissza látványosan, a többi intézmény vagy megtartotta, vagy növelte támogatottságát.

A rendőrség iránti bizalom legdrasztikusabban a Fidesz szavazóinak körében csökkent, feltehetően a szeptemberi és októberi tömegoszlatások, túlkapások miatt. A bizalom jócskán visszaesett a nők körében is, a Medián közleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy ők érzékenyebbek a fizikai agresszió látványára.

A rendőrség megítélése egyébként a rendszerváltás óta folyamatosan jó volt, sőt az utóbbi három évben az emberek jobban bíztak benne, mint a másik fegyveres testületben, a hadseregben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK