Kilőtt szemű férfit mutattak Gergényinek

2006.11.17. 10:37

A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülése gyászszünettel kezdődött, az egybegyűltek egyperces néma felállással emlékeztek a pénteken elhunyt Puskás Ferencre. Demszky Gábor ezután hosszan beszélt arról, milyen fejlesztések indultak meg a fővárosban, és milyen beruházások várhatók a jövőben. A főpolgármester beszéde az önkormányzati kampány napjaira emlékeztetett: kijelentette, hogy kiemelt célja, többek közt az 5-ös metró első szakaszának megvalósítása.

A főpolgármester bejelentette, hogy lezárultak a tárgyalások és a koalíciós pártok hamarosan aláírják a városvezetésről szóló szerződést. Demszky szerint ez biztosítja, hogy "a megosztás, gyűlölködés és félelem hetei után" békés időszak következzen a főváros életében.

A főpolgármester Budapest napján hat díszpolgári címet adományozott: Bacsó Péter filmrendezőnek, Hankiss Elemér szociológusnak, Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, Ranschburg Jenő pszichológusnak, Sajdik Ferenc karikaturistának és Szabó Magda írónak. Pro Urbe díjat vehetett át az Amadina Ütőegyüttes, Bródy János zenész, Gálvölgyi János színész, Golub Iván kórházigazgató, Szirtes Tamás színházi rendező és Ungváry Rudolf író.

Fotó: Pályi Zsófia

Posztumusz Budapestért díjjal tüntették ki az augusztus 8-i műegyetemi tűzben elhunyt tűzoltókat. A Budapestért díjat vehette át Erick van Egeraat építész, Cseh László és Kovács Ágnes úszó is. Kitüntették a Critical Mass kerékpáros felvonulás szervezőit, a Nyócker! című rajzfilm alkotóit, de emlékzászlót kapott a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK