Tizenöt ember érkezett vasárnap Baranya megyéből Svédországba, ahol terveik szerint munkát keresnek, és menedékjogot kérnek. Többen közülük azonban azt mondták a repülőtéren, hogy "tévesen értelmezték a Svédországból jövő híreket", ezért haza is indulnak, amint lehet. Egy budapesti menedékjogi szakértő szerint ha kitoloncolni nem is fogják a romákat, a svéd hatóságok nyomatékosan rá fogják beszélni őket a hazatérésre.

Újabb romák érkeztek Magyarországról vasárnap a svédországi Malmőbe, többségük munkát próbál találni, de a Baranya-megyéből útnak indult családok némelyike menedékjogot is kér a skandináv államtól A Malmőbe érkezett tizenöt ember arra számított, hogy busz, vagy autó várja majd őket a repülőtéren, de ez nem így volt.

Idegen nyelv ismeretének hiányában az őket váró magyar és külföldi újságíróktól kértek és kaptak segítséget. Az MTI helyszíni tudósítója szerint tumultuózus jelenetek, fejetlenség, csaknem egy órás szervezkedés után a családok busszal és taxival jutottak el a menekülteket befogadó, Malmö melletti Arlövben lévő Park Hotelbe.

A vasárnap érkezetteket svéd tájékoztatás szerint hétfőn szállítják be Malmö bevándorlási hivatalába. Menedékjogi kérelmük elbírálási idejéig vidéki házakban és apartman lakásokban szállásolják el őket. Több baranyai azt mondta, hogy "tévesen értelmezték a Svédországból jövő híreket", csalódottak, ezért haza is indulnak, amint lehet.

A nemzetközi jogász valószínűtlennek tartja a romák kitoloncolását

Valószínűtlennek tartja a Svédországba menedékjogért utazott magyar romák kitoloncolását Nagy Boldizsár nemzetközi jogász. A menedékjogi szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa szerint "igazi abszurd játszma" ez, és az elmúlt hetekben-hónapokban Svédországba utazott magyar romák "szereptévesztésben vannak". Az abszurditás lényege: a kiutazottak nem vesznek tudomást arról, hogy uniós jogok vonatkoznak rájuk, ehelyett egy másik rendszerbe képzelik magukat - mondta Nagy Boldizsár. Azzal, hogy az EU tagja lett Magyarország, a tagállam polgára csak rendkívüli esetben kérhet oltalmat egy másik tagállamtól - magyarázta. Ezzel együtt nemzetközi szerződések értelmében jogalapja lehet ilyen esetekben is a menekültjogi kérelemnek, habár annak elfogadása "fogalmilag nem kizárt, csak nagyon valószínűtlen". Polgárháborús helyzetekben, vagy politikai puccs esetén lehetne a kérelem elfogadására számítani, ott ahol valóban komoly emberi jogi jogsértések következnek be - tette hozzá a szakértő.

A jogász a svéd hatósági eljárással kapcsolatban közölte: vagy elfogadhatatlannak minősítik és gyorsított eljárásban elutasítják, vagy megvizsgálják és elutasítják a romák kérelmeit. Azzal a vélekedéssel, miszerint a magyar Külügyminisztérium szóvivője szerint "legvalószínűbb, hogy kitoloncolják őket Svédországból", a jogász nem ért egyet. A kitoloncolás rendkívül összetett és bonyolult eljárás: először ki kell őket utasítani, de uniós polgárként annak is megvannak a sajátságos kritériumai. Az Európai Parlament és a Tanács 2004. évi 38-as irányelve értelmében tagállamok csak közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi okokból korlátozhatják az uniós polgárok és családjaik szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát - ismertette a jogász. "A kiutasítás kizárólag az érintett egyén személyes magatartásán alapulhat. Valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell, hogy jelentsen a társadalom valamely alapvető érdekére" - idézte az irányelvet.

Ha a svéd hatóságok kiutasítani nem is fogják az odaérkezetteket, a hazatérésre fel fogják szólítani őket, ha a tartózkodáshoz szükséges feltételeket (önálló jövedelem, szállás, egészségbiztosítás) nem tudják megteremteni. Ekkor nyomatékosan rá fogják beszélni a magyar romákat a hazatérésre. Az esetleges kérelmek elutasítása után, mint minden uniós polgár, három hónapig ők is minden további nélkül maradhatnak Svédországban. Ha regisztráltatják magukat munkaközvetítőknél, akkor munkavállalóként akár hat hónapig is kint tartózkodhatnak, de nem tartathatják el magukat a svéd állam kontójára - fűzte hozzá a jogász.