Az Országgyűlés elfogadta hétfőn az új gyógyszertörvényt, ez azt jelenti, hogy januártól több recept nélkül kapható gyógyszerhez a benzinkutaknál és a szupermarketekben is hozzá lehet majd férni. A gyógyszerész kamara azt tervezi, hogy a törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, a Fidesz pedig erről is megszavaztatná az országot.

Elfogadta hétfőn az Országgyűlés az egészségügyi reform első lépéseit tartalmazó jogszabályt, az úgynevezett gyógyszergazdaságossági törvényt, amely lehetővé teszi azt is, hogy a patikákon kívül is lehessen recept nélküli - például fájdalomcsillapítókat, lázcsillapítókat - gyógyszereket vásárolni. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke az [origo]-nak korábban elmondta: a törvény elfogadásával januártól csak az elvi lehetőség nyílik meg arra, hogy a boltokban is lehessen gyógyszert kapni, a gyakorlatban arra is szükség lesz, hogy a szupermarketek erre engedélyt kapjanak az ÁNTSZ-től.

A parlamenti vita során meglehetősen sok, közel 200 módosító javaslat érkezett a tervezethez. Ennek köszönhető, hogy a gyógyszereket a szupermarketekben csak zárt szekrényben tarthatják majd, de az eredeti tervekkel szemben a vény nélküli gyógyszert kínáló boltoknak nem kell gyógyszerészt alkalmazniuk.

A januártól életbe lépő gyógyszertörvény megszünteti a patikaalapítás korlátait is. Jelenleg Magyarországon ugyanis csak bizonyos feltételek teljesülése esetén - ötezer lakosonként, egymástól 250 méterre - lehet új patikát nyitni. A törvény szerint ha az új patikák 3 évig vállalnak bizonyos többletszolgáltatást - hosszabb nyitvatartási idő, házhoz szállítás fekvőbetegekhez, vény nélküli gyógyszerek internetes rendelésének biztosítása -, akkor azonnal megnyílhatnak.

A törvény átalakítja a korábbi ártámogatási rendszert, mégpedig úgy, hogy terheket ró a gyártókra, az orvosokra, patikákra és a betegekre is. A gyártóknak úgynevezett rabattot - bevételük 12 százalékát - kell fizetniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), persze ez alól mentességet kaphatnak, ha maguktól csökkentik bizonyos termékek árát. A törvényben szerepel az is, hogy az orvosoknak az azonos hatóanyagú orvosságok közül az olcsóbbat kell felírniuk, ellenkező esetben a biztosító megbünteti a renitens orvosokat. A betegek szempontjából a legfőbb változás az lesz, hogy megszűnik az ingyen gyógyszer: az OEP által 100 százalékosan támogatott gyógyszerekért 300 forintot kell majd fizetni.

A törvényt több szervezet is ellenzte. A Magyar Gyógyszerész Kamara a patikaliberalizáció ellen aláírásgyűjtő akcióba kezdett, valamint közölték, hogy amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvénytervezetet, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ugyancsak ellenzi a gyógyszerek patikán kívüli árusítását a Fidesz is, ami többek között szerepel a párt népszavazási kezdeményezésében is.

A kormány az egészségügyi reformmal kapcsoltban eddig öt törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé: a gyógyszerekről, a kötelező kamarai tagság eltörléséről, az egészségbiztosítási felügyelet létrehozását, a biztosítási csomagokról és a vizitdíjról, valamint a kórházi struktúra átalakításáról szóló törvényeket. Ezek közül az első kettőt fogadta el hétfőn a parlament.

Szabó András