A kulturális ügyek felosztásán vitáznak a fővárosi koalíciós pártok, hétfőn sokadszori nekifutásra sem tudtak megállapodni. Demszky Gábornak így továbbra sincsenek helyettesei. Az MSZP és az SZDSZ közötti huzavona egy hónapja tart.

Továbbra sem kötöttek koalíciós megállapodást a fővárosban, így Demszky Gábornak több mint másfél hónappal az önkormányzati választás után sincsenek helyettesei és a bizottságok sem alakultak meg. A koalíciós pártok ugyanis nem tudtak megegyezni a tisztségekhez tartozó hatáskörökön. A napokban az MSZP és az SZDSZ között arról alakult ki vita, hogy milyen hatásköre legyen a kulturális helyettesnek.

Bár a kulturális kérdésről korábban már úgy tűnt, megállapodtak, az SZDSZ néhány napja mégis újra elővette a dolgot. Azt szorgalmazták, hogy az általuk jelölt kulturális tanácsnokhoz helyezzék a kiemelt közművelődési intézményeket, a nagyrendezvények, turizmus ügyét is. Ezzel a szocialisták által jelölt helyettesnek csökkenne a hatásköre.

Emellett az sem volt egyértelmű sokáig, melyik párthoz tartozzon az egészségügy. Itt azonban fordított volt a helyzet, mint a kulturális területen: egyik párt sem ragaszkodott ahhoz, hogy felügyelje a területet. A kérdést végül úgy oldották meg, hogy a várhatóan népszerűtlen döntésekkel járó feladatot a főjegyzőnek passzolták át, akinek év végéig javaslatokat kell kidolgoznia a kormányzati egészségügyi döntésekből fakadó intézmények átszervezésére.

A hétfői egyeztetésen az egészségügyi kérdésekről már nem volt vita és arról sem, hogy a nagyrendezvények, turisztikai ügyek az SZDSZ által delegált tanácsnokhoz kerüljenek. Azt azonban a szocialisták kérésére még pontosítani kell, hogy mit takarnak a kiemelt közművelődési intézmények, mert az SZDSZ javaslatában ezek tételesen nem szerepeltek.

Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója azt mondta, a koalíciós pártok képviselői hétfőn arra kérték Tiba Zsolt főjegyzőt, hogy szövegezze meg a főpolgármester-helyettesek pontos feladat- és hatáskörét, illetve a tanácsnokok feladatait is. Ha ezzel elkészül a főjegyző, a szöveg ismeretében ismét összeülnek a pártok, így szerinte szerdán köthetnek megállapodást. Molnár Gyula budapesti MSZP-elnököt nem sikerült elérnünk.

A koalíciós pártok közötti huzavona október közepe óta tart, eleinte a főpolgármester-helyettesek számáról is vitatkoztak, később a helyettesek pontos hatáskörein nem tudtak megegyezni. Emiatt már többször is elhalasztották a koalíciós megállapodás aláírását, legutóbb éppen hétfőn akarták azt szignálni.

A jelenlegi helyzet szerint Demszky Gábornak három helyettese lesz. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) pénzügyi, Gy. Németh Erzsébet (MSZP) kulturális, Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési kérdésekkel foglalkozna. Emellett hét tanácsnok, köztük öt MSZP-s és két SZDSZ-es segítené a városvezetés munkáját.