Csalódottak a Svédországba utazott romák

2006.11.20. 9:54

Húsz csalódott magyarországi roma már visszatért Svédországból, és várhatóan a napokban többen követik őket. Az egyik csoport tagjai az [origo] munkatársának azt mondták, vasárnap már otthon akarnak lenni. A menekültstátuszt kérőket a Malmőtől 100 kilométerre lévő Kristianstadba szállították, ahol apartmanházakban lakhatnak és szerény gyorssegélyt is kaptak. A migrációs hivatal munkatársa értetlenül áll a tömeges kivándorlás előtt.

"Ez itt a világ vége" - ismételgette csalódottan egy magyarországi kivándorló az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítójának, amikor a svéd hatóságok otthagyták a Kristianstadtól 20 kilométerre fekvő Hanaskog faluban található ideiglenes szálláson. A két felnőttből és három gyerekből álló csoport tagjai eldöntötték, vasárnap már itthon szeretnének lenni, mert rájöttek, hogy kint nem találják meg a számításaikat.

A múlt hét csütörtökön Malmőbe érkezett magyarországi romákat a svéd migrációs hivatal előbb egy hotelben helyezte el, más, főként közel-keleti bevándorlókkal együtt. Ezután hétfőn a mintegy száz kilométerre, észak-keletre található Kristianstadba szállították őket. Itt a hivatalban tájékoztatták őket a lehetőségekről és a szabályokról, majd családonként 300-400 korona (kb. 10 ezer forint) gyorssegélyt kaptak. Az [origo] munkatársának itt egy svéd hivatalnok azt mondta, ő már öt éve foglalkozik migrációs ügyekkel, de nagyon meglepődött, amikor egy uniós országból érkeztek tömegesen menekültek.

Azt a csoportot, amelyet az [origo] munkatársa elkísért, a 20 kilométerre fekvő faluba vitték, ott egy apartmanházban szállásolták el őket, amelyben a migrációs hivatalnak van egy lakása. Ez tudósítónk szerint kényelmes, bútorozott, de tévé vagy más elektronikai berendezés nincs benne. Itt várhatják meg, amíg a hatóságok döntenek a menekült-kérelmükről. Ha elutasítják őket, akkor még négy hétig maradhatnak.

A korábban magabiztos kivándorlók itt már azt mondták munkatársunknak, rájöttek hogy tévedtek, és szándékukban áll visszatérni. Azt remélik, hogy kapnak még egy kis pénzt - ha egy családban két felnőtt van, ők naponta, fejenként 60 koronát, a gyerekek valamivel kevesebbet kapnak -, illetve, hogy a svédek kifizetik a repülőjegyüket hazafelé. "Vasárnap már otthon akarok lenni" - mondta egyikük.

Van, aki már hazatért

Ezzel egyidejűleg a svéd bevándorlási hivatal malmői irodájának illetékese, Karima Abouhgabal az MTI-vel azt közölte, az elmúlt hetekben több mint 230-an kértek politikai menedékjogot. Közülük hétfő reggelig, mintegy 20 magyar állampolgárt utaztatott vissza Magyarországra saját költségén a svéd bevándorlási hivatal.

Az a mintegy 20 magyarországi roma, aki már hazaérkezett, azok közül való, akik egy hónappal ezelőtt elsőként utaztak Svédországba Baranyából. "A hazatértek közül az a nyolc ember, akikkel kapcsolatban vagyok, úgy nyilatkozott: másra, jobbra számítottak Svédországban" - mondta a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Kovács József.

Kovács  arról számolt be, hogy a mohácsi romák nem kaptak munkát, így nem volt miből megélniük. Belátták, hogy álláskeresés szempontjából amúgy is rossz időszakban mentek ki. Ennek ellenére kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy bár visszatértek, elutaznak más államokba szerencsét próbálni. Kovács István azt is elmondta: hiába próbálják őket lebeszélni, még ebben a hónapban újabb ötven mohácsi roma készül Svédországba.

Az elmúlt négy hétben több mint 200 ember kért menedékjogot az északi országban, mert elterjedt, hogy ott munkához vagy nagy összegű támogatáshoz juthatnak. Eddig nem csak Baranyából, hanem Tolna megyéből is kiutaztak már roma családok Svédországba, hogy ott próbáljanak szerencsét, hiába igyekeznek őket többen visszatartani.

Köztük van a budapesti svéd nagykövetség is, amely fizetett hirdetésben próbálja eltéríteni szándékuktól a romákat. A hirdetés leszögezi: "Svédországban nincs hivatalos munkavállalási célú bevándorlási lehetőség". Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, állampolgárai az unión belül nem kaphatnak menedékjogot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK