Egymásnak ugrasztják a fővárosi kórházakat

2006.11.22. 10:52

Nem szerepelnek nagyobb traumatológiai osztállyal rendelkező budapesti kórházak a kormány által kijelölt, védettséget élvezők között - tudtuk meg kórházigazgatóktól és fővárosi képviselőktől. Ez azt jelenti, hogy a sürgősségi ellátást biztosítani képes kórházaknak pályázniuk kell, hogy traumatológiai ágyaikat fenntarthassák. Fővárosi kormánypárti politikusok is aggályaikat hangoztatják.

A kormány által tervezett kórházátalakítás egyik legnagyobb problémája, hogy a négy fővárosi kiemelt kórház között nincs olyan, amelyben komolyabb traumatológiai osztály működne - állítják az [origo] által megkérdezett fővárosi kórházigazgatók és kormánypáti, önkormányzati képviselők. Havas Szófia, a fővárosi közgyűlés szocialista képviselője elmondta: nem túl szerencsés, hogy jövőre a sürgősségi ellátást csak úgy lehet majd a fővárosban biztosítani, hogy ezekre az ágyakra, kivétel nélkül pályázni kell majd.

A budapesti kiemelt kórházak közé sorolt Semmelweis Egyetem, az Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet, valamint a BM-, a MÁV-, a Honvéd-kórház és az Országos Gyógyintézeti Központ összevonásából létrejövő intézmény közül ugyanis egyedül a Honvéd-kórházban működik egy 70 ágyas traumatológia. (Az országosan tervezett, 31 kiemelt kórház listáját itt olvashatja.) Így, ha az Országgyűlés elfogadja a kórházak átalakításáról szóló törvényt, akkor komolyabb sürgőségi osztállyal rendelkező kórházaknak, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetnek vagy a Péterfy Sándor utcai kórháznak minden ágyára pályáznia kell a jövőben. 

A traumatológiával rendelkező kórházak kihagyását nem tartja szerencsésnek Szolnoki Andrea volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes sem, aki a fővárosi kórházi ágyak elosztásáról döntő, Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (RET) elnöke. Az egészségügyi tárca által kidolgozott tervezet ugyanis régiónként határozta meg, hogy az egyes orvosi szakterületek - traumatológia, sebészet, onkológia, nőgyógyászát - hány ággyal működhetnek jövőre. Azt, hogy ez kórházakra lebontva mit jelent, a kórházak fenntartóiból álló RET dönti el.

Szolnoki elmondta: valószínű, hogy a kórházaknak sikerül egymás között úgy elosztaniuk az ágyakat, hogy a sürgősségi ellátás biztosított legyen a fővárosban. Ebben bíznak a védett kórházak listájáról lemaradó, az [origo] által megkérdezett kórházak is. "Mi vittük el a balhét az augusztus 20-i viharpánik után, a tévészékház ostromakor és az október 23-i zavargások idején is" - mondta az [origo]-nak Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója, aki szerint az általa vezetett intézménnyel a traumatológia miatt mindenképpen számolni kell. A főigazgató szerint a pályázati rendszer miatt 80-110 ágyat lesznek kénytelenek felszámolni.

A volt főpolgármester-helyettes szerint a kórházi átalakítás óriási vitákat fog okozni a fővárosban. Ennek oka, hogy az egészségügyi tárca által megszabott kapacitások alapján, a fővárosi kórházi ágyak számát csaknem a felére kéne lefaragni. Szolnoki hozzátette: a helyzetet nehezíti, hogy az elmúlt években, az önkormányzatok rendre megvétózták azokat az elképzeléseket, hogy felszámolják a felesleges kórházi ágyakat. Az átalakításokat arra hivatkozva fúrták meg, hogy azok ütköznek az önkormányzati törvénnyel. A fekvőbeteg-ellátás biztosítása ugyanis az önkormányzat feladata, ezt pedig bezárásokkal és leépítésekkel nem lehet garantálni - érveltek korábban az önkormányzatok.

Ezt támasztja alá Skultéty László, a GKI Egészségügy-Kutató Intézet ügyvezető igazgatója szerint az is, hogy Magyarországon eddig egyetlen kórházat sem sikerült bezárni. Az elemző szerint a nagyobb kórház közelsége, valamint a lerobbant épület miatt megérett volna a bezárásra a Csepeli kórház, valamint a Szekszárd közelében fekvő, Pincehelyi kórház is. Végül azonban a helyi lobbi miatt egyiket sem sikerült bezárni - mondta Skultéty.  

A volt főpolgármester-helyettes elmondta: ha az Országgyűlés elfogadja a törvényt, akkor viszont elkerülhetetlenek lesznek a fővárosban az átalakítások és az összevonások. A Szent István és a Szent László Kórházat még az idén összevonhatják, az új intézmény valószínűleg a Szent István Kórház nevet fogja viselni - mondta az [origo]-nak Radnai Zoltán, a két kórház főigazgatója. Ugyancsak elképzelhető a János és a Kútvölgyi kórház összevonása is. Szolnoki arra hivatkozva, hogy a fővárosban a koalíciós megállapodás hiányában még nem állt fel az egészségügyi bizottság, a várható összevonásokról nem kívánt részleteket elárulni.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK