Gyurcsány megszidta a hívatlan vendégeket

2006.11.22. 14:51
Elbeszéltek egymás mellett a kormánypárti és az ellenzéki politikusok azon a szerdai egyeztetésen, amelyet Gyurcsány Ferenc hívott össze, hogy a következő évek fejlesztéseiről beszéljenek, amelyekre elviekben 8 ezer milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre. A hívatlanul érkező ellenzéki megyei elnököket udvariatlannak tartó Gyurcsány hét javaslattal állt elő, ami a kormány és az önkormányzatok munkáját hangolná össze. A Fidesz szerint PR-akció és paródia keveréke volt a tárgyalás.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetésre hívta a megyei jogú városok többségében fideszes polgármestereit és a regionális tanácsok elnökeit szerdán. A tanácskozáson - bár őket nem hívta a miniszterelnök - megjelentek a megyei közgyűlési elnökök is. Bár eredetileg úgy tervezték, hogy zárt ülésen tanácskoznak, végül Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester javaslatára mégis nyilvános lett az egyeztető fórum.

A megyei elnökök bevonulását szóvá tette az ülés végén Gyurcsány. Bár a tanácskozás elején külön köszöntötte őket, zárszavában már azt mondta: a miniszterelnök joga eldönteni, hogy kivel akar éppen egyeztetni. Lényegében udvariatlanságnak minősítette, hogy a megyei elnökök hívatlanul is megjelentek a teremben, pedig most nem velük akart egyeztetni. Kifogásolta azt az ellenzéki gyakorlatot is, ami szerint ha pénzek elosztásáról van szó, akkor leülnek vele egyeztetni, máskor viszont kivonulnak a teremből, ha felszólal.

A kormányfő a megbeszélésen hét javaslat megvitatását indítványozta. Felvetette, hogy létre kellene hozni egy fórumot, ahol a kormány és az önkormányzatok fejlesztési ügyekről egyeztetnek. A következő években ugyanis mintegy 8 ezer milliárd forintnyi uniós forrást lehet felhasználni - sikeres pályázatok esetén - fejlesztésekre.

Határidőket akar Gyurcsány

Javasolta azt is, hogy alakuljon egy parlamenti bizottság, amelyik az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelné. A testületben kormánypárti és ellenzéki képviselők azonos számban kapnának helyet, de az elnököt az ellenzék adná. Indítványozta, hogy a kormány és az önkormányzatok december 31-ig kössenek megállapodást a választási, az önkormányzati és a területfejlesztési törvény módosításának menetrendjéről.

Felvetette, hogy állapodjanak meg az önkormányzati finanszírozási rendszer átalakításának menetrendjéről is, február 28-ig. A kormányfő azt is kérte az önkormányzatoktól és a kistérségektől, hogy január 31-ig készítsék el a fejlesztési tervüket és az első két év akciótervét is. Mint mondta: a régiók ezek alapján készítik majd el a saját akcióterveiket, amelyek márciusban kerülnek a kormány elé. A pályázatok elkészítésére négymilliárd forintot ad a kormány a régióknak - tette hozzá.

Indítványozta, hogy a regionális fejlesztési tanácsok vétójogot kapjanak a regionális operatív programokban közreműködő szervezetek kiválasztására. A miniszterelnök kijelentette: az első önkormányzati egyeztető fórumon meg kell állapodni az egyeztetés részletes szabályairól is, amelyről később kormányhatározat születik.

Gyurcsány javaslataira válaszul több ellenzéki kifogásolta, hogy a regionális fejlesztési tanácsok élén nem választott önkormányzati vezetők vannak, hanem a kormány által kinevezett megbízottak.

Demszky Gábor főpolgármester az önkormányzati oldal megosztottságát hibáztatta a két fél egyeztetéseinek sikertelenségéért. Az önkormányzati oldalon egy szövetség, egy megfelelő egységes érdekképviselet kellene - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint nincs szükség hét önkormányzati szövetségre, amelyeket csak a személyes ambíciók tartanak fenn.

Kósa szerint paródia zajlott

Kósa Lajos debreceni polgármester (Fidesz) az egyeztetés után úgy fogalmazott: PR-akció és paródia sajátos keveréke volt az önkormányzati egyeztető fórum. Az, hogy a miniszterelnök rendkívül udvariatlanul előre nem jelezte, hogy a sajtót is meghívta a találkozóra, majd az újságírókat a saját megnyitó beszéde után ki akarta küldeni, nyilvánvalóvá teszi, hogy ez egy PR-akció volt - mondta a politikus.

Szerinte érdemi egyeztetésre ilyen feltételek mellett nem kerülhet sor, ennek megfelelően "tökéletes elbeszélés" folyt a résztvevők között. Mint mondta, a megbeszélést azért tartja paródiának, mert a miniszterelnök által meghívottak jelentős része - a regionális tanácsok elnökei - a saját megbízottjai. Kósa Lajos azt viszont pozitívumként értékelte, hogy azt nem vetette el senki, hogy egyeztetésre szükség van. Három óra alatt szültünk egy fehér egeret - értékelt.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK